Шафранката (Carthamus tinctorius) се използва с терапевтична цел под формата на суха билка или масло. Приемат я за профилактика на сърдечносъдовите заболявания, включително и срещу атеросклероза и за намаляване риска от инфаркт. 
 
Билката има разнородно приложение – употребата ѝ се среща при повишена температура, кашлица, дихателни проблеми, сгъстяване на кръвта, рани, изпотяване, констипация, болка, включително сърдечна, като отхрачващо или стимулиращо средство. Жените го прилагат при липсваща или болезнена менструация, а в миналото се е използвало с цел предизвикване на аборт.
 
Маслото от семена на шафранка се използва и в кулинарията и като оцветяващо средство в козметичната индустрия. 
 
Действието на маслото се дължи на наличието на линоленова и линолова киселини, които помагат да се предотврати втвърдяването на артериите, да се понижи холестерола и се намали риска от сърдечносъдово заболяване. Освен тях билката съдържа и други вещества, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, високото кръвно и стимулират сърдечната дейност.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Проучвания доказват, че взимано като хранителна добавка маслото от шафранка намалява нивото на общия и LDL (лошия) холестерол. Приемът му обаче не влияе на триглицеридите в кръвта или на нивото на HDL (добрия) холестерол.
 
Маслото от семена на шафранка обаче не е подходящо за хора с диабет тип 2. При проучвания е установено, че при приемалите го в продължение на 3 седмици доброволци с диабет има покачване на кръвната захар.