След като кокичетата вече чинно са изпълнили задачата си да предвестят настъпването на пролетта, време е да отстъпят място на достойния си наследник – копривата. Едно от най-обилно растящите още в началото на пролетта растения е и сред най-полезните билки.

 

Обикновената коприва (Urtica dioica) е билката, която най-бързо извървява пътя от неагативното при първи контакт мнение към това да стане любимо природно средство. Способността й да жили и дразни кожата много бързо отстъпва на заден план пред многото полезни свойства, които притежава.


 

Копривата се счита за живо доказателство за това как природата се е погрижила да ни осигури в най-точния момент качествено средство за превенция и защита от типичните за пролетта здравословни проблеми. Сезонните алергии, астмата, проблемите със задържането на вода и анемията – всички те се профилактират и долекуват успешно с различните форми, под които може да консумираме коприва през пролетта.

 

Най-голям фармакологичен интерес будят листата и коренът на копривата. В тях се установява най-голяма концентрация на полезни хранителни вещества от всякакъв тип:

  • Витамини – листата и коренът на копривата са сред най-богатите природни източници на витамин А. 100 г от тях съдържат количест , три пъти по-голямо от препоръчителния дневен прием на витамина. Същото важи и за количеството на витамин К в копривата – друг от важните мастноразтворими витамини. В допълнение жилещата билка е богата и на витамин В6;
  • Микроелементи – от съществено значение е високото съдържание на желязо в копривата – най-важният микроелемент за превенция и лечение на анемия. Освен него с много високи концентрации са представени калцият и магнезият, а в по-ниски количества в копривата се съдържат също калий и силиций;
  • Общи хранителни характеристики – почти цялото количество въглехидрати, съдържащо се в копривата, се състои от баластни вещества, или фибри. Това прави билката много нискокалорична. Този ефект се допълва от много ниското съдържание на мазнини и пълната липса на холестерол;

 

NEWS_MORE_BOX

 

Този състав превръща копривата в много ефикасно противоанемично средство. В допълнение тя има изразен противоалергичен ефект и подпомага облекчаването на астматичните пристъпи. Действа като мощен диуретик за стимулиране изхвърлянето на задържаната вода и обща детоксикация на организма. Копривата е и сред най-ефикасните билки за пречистване на кръвта.


Същевременно, високата биоактивност на състава на копривата изисква консумацията й в чист вид или като чай, или добавка да бъде съобразена с приема на определени лекарства, чието действие тя би могло да повлияе. Препоръчително е с консумацията на коприва да внимават диабетиците и хора, лекувани с лекарства срещу високо кръвно налягане, антикоагуланти за разреждане на кръвта, диуретици, литий, седативни и нестероидни противовъзпалителни средства.