За да не бъдат унищожени и да бъдат с максимално съдържание на активните си съставки билките трябва да се събират през точно определено време на годината. Това се определя предимно от частта на растението, което се събира.

 

Законът определя периода и правилата за събиране, за да бъдат билките лековити и качествени. Всеки, който се занимава с билкосъбиране или пък събира лековити растения за лични цели има полза да познава правилата и да ги спазва, защото така находищата на ценните растения ще бъдат опазени за поколения напред.


 

Събирането на билки започва, още през февруари, когато развитието на растенията е в застой. Започва се с това, което е скрито и защитено в земята. През това време на годината се събират  подземни органи – корени, коренища, грудки и луковици. Корените се изкопават и се измиват бързо, със студена вода, без да киснат в нея. Най-добре е корени от видове като глухарче, троскот, коприва да се събират при разораване на ниви, лозя и други обработваеми площи. Така се опазват находищата в дивата природа и добивът е по-добър.

 

Със затоплянето започва движение на сокове в дърветата и набъбване на пъпките. През март и април се събират кори и пъпки, като кори от бреза и бяла върба, пъпки от топола, борови връхчета. А стръкове се събират в началото на или при пълния цъфтеж, преди да се образуват плодове, като се отрязват с различна дължина, в зависимост от височината на растенията.

 

От едри тревисти растения, като риган, жълт кантарион, лечебен ранилист се отрязват горните облистени части, на 20–30 см от върха. От дребни тревисти растения и полухрасти като мащерка, подъбиче и шапиче се отрязва цялата надземна част. 

 

Плодове и семена се събират по различно време: месести плодове като черна боровинка, черен бъз, горска ягода и шипка, се берат след пълното им узряване. Сухи плодове като резене, кориандър, копър – непосредствено преди пълното им узряване, за да се избегне разпиляване на семена. Семена като конски кестен – непосредствено преди пълното им узряване.


Неправилното билкосъбиране е сред основните причини за унищожаване на огромни естествени находища на лечебни растения у нас.

 

Библиография:
Лечебните растение на България
Енциклопедия на лечебните растения в България