Сената е сред малкото билки, които се означават с повече от едно латинско наименование. Официално в ботаническите източници се обозначава като Senna alexandrina, но в практиката на билкари и фармацевти често се среща и с латинското име Cassia lanceolata, което е причина у нас билката да се нарича и касия. По народному е позната и като майчин лист. Многото синонимни имена на сената са логична препратка към многото полезни действия на билката.

 

Сената расте основно в Африка и Азия, а най-голям фармаколофичен интерес будят листата и цветовете й. Именно в тях са концентрирани най-глеми количества биоактивни вещества с полезно действие върху човешкото здраве.


 

Най-ценните химични съединения в състава на сената са няколко органични киселини и някои специфични гликозида, означавани като сенозиди. Установено е, че тези вещества имат много специфично влияние върху лигавицата на чревния тракт и върху полезните бактерии в червата (пробиотици). Именно потенциала на сената да въздейства върху чревния тракт и флора е в основата на специфичните й здравословни ползи.

 

Лаксативно и очистително действие
Това е най-популярното приложение на сената, с което тя е известна от хиляди години. Гликозидите в състава на билката дразнят лигавицата на чревния тракт и активизират перисталтиката, особено в зоната на дебелото черво. Така, само в рамките на няколко часа след приема на сена може да се постигне изхвърляне на съдържанието на червата. Това е причина сената да се ползва успешно при остър запек, при нередовно изхождане или при други проблеми с дейността на храносмилателната система. С това си действие сената помага и за елиминиране на чревни паразити при заразени или преносители.

 

Стимулиране на имунната система
Оказвайки благоприятно влияние върху пробиотиците и очиствайки токсините и другите продукти, задържани в чревния тракт, сената оказва много позитивен ефект и върху имунната система. Ефектът е налице и при външно приложение на билката за ускоряване заздравяването на рани и овладяване на локални кожни възпаления.

 

Улесняване на отслабването
Ускорявайки преминаването на храната през чревния тракт, сената значително намалява притока на глюкоза към кръвта. От една страна, така балансира нивата на кръвната захар, а от друга – ускорява топенето на мазнини като източник на енергия за жизнените процеси. Много важно е да се отбележи, че сената не бива да се ползва като дълготрайно решение за борба с излишните килограми, защото при продължителен прием билката проявява нежелани странични ефекти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Позитивен ефект върху косата
Счита се, че някои от биоактивните компоненти в състава на сената се свързват с кератина в структурата на космите на косата и гопредпазват от вредното действие на ултравиолетовите лъчи и други външни фактори.

 

Сената е изключително достъпна билка. Най-лесно се намират изсушени листа от нея, от които лесно се приготвят отвари. Билката може да се открие и под формата на таблетки или тинктура.

 

По отношение на всяко от посочените полезни действия сената трябва да бъде ползвана само като временно решение. Продължителният прием на билката води до опасна загуба на минерали и нарушения на електролитния баланс на тялото. Затова билката следва да се ползва за овладяване на остри прояви на запек и чревни проблеми, но не и за системно лечение на хронични такива.