Седефчето (лат. Ruta graveolens) е многогодишно тревисто растение от семейство Седефчови (Rutaceae). На Височина растението достига до 50 – 60 см. Разпространено е по сухи, каменливи места, из храсталаци и редки гори, по Черноморското крайбрежие, Дунавската равнина, Предбалкана, Тракийската низина, Източните и Средните Родопи. Листата са триъгълно яйцевидни, цветовете са жълти във връхни рехави съцветия. Цъфти от май до август.

 

Наричат седефчето още билка на покаянието, тъй като в миналото католическите свещеници ръсели светената вода с китка от тази билка. Не е случайно, че наричат билката по този начин. В превод от латински името означава „освобождавам“ и се е вярвало, че седефчето гони злите сили. Хипократ го е използвал за лечение на рани след ухапване от отровни животни.


 

Действие и приложение. Дрогата притежава седативно, противовъзпалително и повишаващо тонуса на маточната мускулатура действие. Външно се прилага за облекчаване на ревматични болки.
 

Седативният ефект се дължи на фуранокумарините и фурохинолиновите алкалоиди фагарин и скимканин. Седефчето проявява и силен противовъзпалителен ефект, който се обяснява с присъствието на етерично масло и на рутин, който както е известно укрепва капилярната стена и възпрепятства развитието на ексудативни явления.

 

В народната медицина седефчето се използва като седативно и сънотворно средство. За тази цел се препоръчва накисване на надземната част на свежата билка в студена вода като след извличането в продължение на 12 часа се пие преди сън. Това приложение на билката й е дало наименованието миризлив сънчец. Седативният ефект на билката се проявява особено при сърдечна невроза. Билката се използва и при възпалителни и язвени увреждания на стомаха и червата, а също при глисти.

 

Седефчето не се препоръчва по време на бременност както и при хора с алергии. Фуранокумарините в състава ѝ действа фотосенсибилизиращо, т.е. при консумация на билката и излагане на пряка слънчева светлина е възможна поява на кожни раздразнения.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа алкалоиди, фуранокумарини, етерично масло, а също и рутин.

 

Дрога. С лечебна цел се събира цялата надземна част на растението. Като се препоръчва брането да става по време на пълен цъфтеж, т.е. от май до август. Берат се здравите стръкове в сухо и слънчево време като се внимава за примеси.