Към класическите седативни средства, използвани за лечение на неврози, се отнасят бромовите соли (бромиди) и фитопрепарати на валерианата както и растителните дроги – листа от маточина стрък от дяволска уста, корен и цветове от червен див божур, шишарки от хмел и др.

 

Валерианови продукти. Като седативни лекарства в комплексната терапия на неврозите често се използват продукти, получени от корените и коренището на валерианата. Седативният им ефект се свързва с наличието на валепотриати и етерични масла, които понижават възбудимостта на централната нервна система, потенциират действието на акнсиолитиците, сънотворните, морфиномиметиците и алкохола.


 

Седативният ефект на валерианата има и рефлекторен механизъм, свързан с нейната специфична миризма. Спазмолитичният ефект на валериановите препарати се дължи на съдържащата се в тях валерианова киселина. Валерианата се прилага под формата на различни препарати: валерианова тинктура, таблетки, сиропи и т.н.

 

Един от най-известните и използвани валерианови продукти е под формата на таблетки за смучене. Те съдържат ментол и изовалерианова киселина. Използват се при силно напрежение, страх, стрес, високо кръвно, като една таблетка от продукта се поставя под езика. Валериановите фитопродукти са показани и при леко гадене от неврогенен произход, сърдечна невроза, неврастения и кинетоза (болест на пътуването).

 

Бромиди. Те засилват и концентрират процеса на задържане в кората на главния мозък, това се дължи на изместване на хлорните йони от бромните в междуклетъчните просранства на ЦНС. Имат продължителен ефект около 10 – 12 дни и могат да кумулират. Симптомите на хронично отравяне (бромизъм) са психическа депресия, кожни обриви (acne bromica), конюнктивит, хрема, бронхит поради екскрецията им с потта, сълзите, бронхиалните и други секрети. Лечението се провежда с натриев хлорид. Към бромидите се отнасят натриев бромид, калциев бромид и др. Днес бромните продукти се използват много рядко поради способността им да кумулират и токсичността им. При орално приложение се дозират по 500мг 2 до 4 пъти на ден.

 

Голяма част от фармацевтичните продукти са комбинация от няколко растителни дроги например корени валериана и листа от маточина. Повечето от тях имат чудесен седативен ефект, а някои и силен сънотворен, сравним с бензодиазепинивите хипнотици.