Сапунче (лат. Saponaria officinalis) е многогодишно тревисто растение с изправено, в горната част разклонено стъбло от семейство Карамфилови (Caryophyllaceae). На височина растението достига до 30 – 80 см. Видът е разпространен в Европа, Югозападна Азия, Западен Сибир и др. У нас се среща край реките и потоците, из влажни песъчливи и чакълести места, в низините и предпланините. Листата на сапунчето са срещуположни, тясно елиптични или овално ланцетни и целокрайни с къси дръжки. Цветовете са бледорозови или бели, разположени по 1 – 2 в пазвите на най-горните листа и събрани в рехави или сбити метличести съцветия. Цъфти през юни и юли.

 

Действие и приложение. Растението притежава отхрачващо, диуретично и потогонно действие. В народната медицина се използва запарка от корените на билката. Тя предизвиква изпотяване, втечнява бронхиалния секрет и улеснява отхрачването при заболявания на дихателните пътища (бронхит, пневмония, магарешка кашлица и др). Отхрачващият ефект се дължи на сапонините в състава на сапунчето.


 

Сапунчето проявява и антиревматичен ефект както и активност при кожни заболявания като екземи, зачервяване и сърбежи. Инфузите на коренищата с корените се използва при ревматизъм, подагра, болки в ставите, хроничен хепатит, холецистит, заболявания на стомаха и червата, киселини. Под формата на бани, лосиони и мехлеми, сапунчето се използва за лечение на краста, екземи, люспест лишей и други кожни страдания.

 

В народната медицина коренът от сапунче се е използвал за дъвчене при зъбобол. Той също така се е прилагал при заболявания на бъбреците, черния дроб и далака.


Нежелани ефекти от сапунчето. Високата концентрация на сапонини в извлеците на растението може да раздразни лигавицата на фаринкса и стомаха. Парите на запарката дразнят очите и носа и предизвикват кихане и сълзене.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа около 5% тритерпенови сапонини. Главните сапонини на дрогата са сапоназид А и D. От листата са изолирани апигениновите C-гликозиди, витексин, изовотексин и сапонарин, а също и витамин С – около 1%.

 

Дрога. С лечебна цел се използват корените на сапунчето. Препоръчва се корените да се събират през късната есен. След като бъдат извадени, корените се почистват и измиват със студена вода и се смилат на малки парченца. Тези парченца се сушат на открито, в сушилни или в добре проветриви помещения.