Салвията (Salvia officinalis) е популярна и с още едно име – градински чай. Видово тя е много близък роднина до розмарина, което обяснява и високите стойности на т.нар. розмаринова киселина в състава на салвията. Редом с нея билката е богата на още няколко полезни вещества – кафеена  киселина, етерични масла, кетони и биофлавоноиди.

 

Салвията е много богата на витамини. Присъстват повечето от витамините от група В. Подредени според процентното им съдържание, това са– никотинова киселина (В3), фолиева киселина (В9), тиамин (В1), пиридиксин (В6) и рибофлавин (В2). Добре представени в състава на салвията са и витамин А, провитамин А (бета каротин), витамин С и витамин К, чието съдържание е най-високо.


 

В салвията, независимо дали в пресен или сушен вид, се отчита и високо съдържание на някои микроелементи – калий, цинк, калций, желязо, манган, магнезий, мед.

 

Този разнообразен състав на салвията обяснява защо тя се препоръчва като средство за допълване лечението на редица състояния, включително психо-емоционални и физически проблеми.

 

Един от съдържащите се в салвията кетони – туйон, действа като антагонист на серотонина, хормонът на щастието, имитирайки действието му в организма. В ниски дози туйонът подобрява концентрацията и изостря вниманието и сетивата. Стимулиращото мозъчните функции действие е причина чаят от салвия често да се означава като „отварата на мислителите“.

 

Благоприятният ефект на туйона върху съзнанието и нервната система като цяло се допълва много добре от витамините от група В, които са изключително важни за нормалното протичане на неврологичните процеси.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Салвигенинът, един от флавоните с най-високо съдържание в салвията, действа като гладкомускулен релаксант, отпускащ стените на кръвоносните съдове. Научни проучвания сочат, че той действа благоприятно за поддържане на кръвното налягане в норма.

 

Витамин А благоприятства дейността на лигавиците на тялото и помага за поддържането на структурата и функциите им. Наличието и на провитамин А в салвията помага ползите от благоприятното му действие да се запазват за по-дълго време. 

 

Витамин А има и антиоксидантно действие, което в състава на салвията се допълва от високите дози витамин С – друг от мощните антиоксиданти сред витамините. Благодарение на тях салвията действа за защита от всякакви неблагоприятни последствия от свободните радикали, включително забавяйки процесите на стареене на кожата.

 

Независимо дали ползвана като подправка или за приготвяне на билкова отвара, салвията запазва полезните си действия. От ключово значение е да не прекалява с термичната обработка, за да се запази активната форма на колкото се може повече от важните ѝ съставки.