Хората, които търсят начин да преборят излишното тегло с природни средства имат голям избор. И той не се свежда единствено до ползване на широкия набор от хранителни и фитнес добавки. Може да се разчита и на разлини чисто хранителни продукти, а сред тях заслужено място заемат и билките.

 

Чрез поддържане на хормоналния баланс, стимулиране на храносмилането и превенция появата на дискомфорт след хранене, някои билки може да изиграят ролята на стимула, от който много хора с проблемно тегло се нуждаят.


 

Редовната консумация на такива билки може успешно да допълни ефекта на всяка диета за отслабване.

 

 

Магданоз
Данните за полезното му действие показват, че е време да започнем да гледаме на магданоза не само като на ароматна подправка, а като на много полезна билка. Той има изразено диуретично действие и помага за изхвърляне на задържаната вода в организма. Задържането на течности е основната причина за бързо повишаване на теглото, а и за поява на оплаквания като дискомфорт и тежест в стомаха.

 

Магданозът е богат и на фибри, които подпомагат дейността на чревния тракт за стимулиране на метаболизма. Съдържа и високи дози евгенол, за който има данни, че помага за намаляване на кръвната захар, а оттам осигурява и по-успешен контрол върху теглото.

 

Риган
Той е богат източник на биоактивни вещества като някои специфични полифеноли и флавоноиди. Те повлияват активността на определени ензимни системи, някои от които регулират секрецията и активността на инсулина. В дългосрочен план редовната консумация на риган оказва много позитивен ефект върху метаболизма и регулирането на теглото.

 

Риганът има жлъчкогонно действие, подпомагайки производството на жлъчен сок за по-лесно и пълно метаболизиране на мазнините от храната. Специално отношение към ригана има и от страна на Аюрведа и методите от алтрернативната медицина. Те сочат, че дори ароматът на ригана може да е полезен, като стимулира секрецията на хормоните на щастието и намалява стреса, а оттам и риска от прекаляване с храната (т.нар. стресово ядене).

 

Мента
Проучванията показват, че ментата действа за потискане на апетита. Консумирана като отвара или като подправка към храната, тя намалява усещането за глад и помага за регулиране приема на калории.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В допълнение ментата подпомага производството на стомашен сок за по-успешно храносмилане. Това осигурява оптимално усвояване на приетите с храната вещества, което гарантира, че с по-малко храна ще може да се набавят повече нутриенти – основно изискване за регулиране на теглото и превенция на затлъстяването. Ментата се препоръчва и като средство за справяне със синдрома на раздразненото дебело черво – състояние, което провокира задържане на вода, подуване на корема и проблеми с теглото.

 

Грижите за теглото с природни средства са идеалното средство за допълваме ефекта от диетите за отслабване. Резултатите може да не са светкавични, но такива няма как да се очакват дори при прием на медицински продукти срещу наднормено тегло.  По-важното в случая е безопасното им действие.