Цикория е по-често ползваното в ежедневието ни название на растението синя жлъчка (Cichorium intybus). Растението е широко разпространено и много лесно разпознаваемо. Макар да е добре позната като средство за приготвяне на напитка, конкурираща по аромат кафето, цикорията е и билка, носеща изявени здравни ползи.


Много хора ползват отварата от цикория като алтернатива на кафето, която притежава същото ободряващо действие, но не съдържа кофеин. Счита се, че цикорията действа като мощно детоксикиращо средство, но полезното й действие далеч не се изчерпва само с детоксикацията на огранизма.

 


Фармакологичен интерес будят всички части на цикорията, но на най-голяма популярност сред билкарите се радва коренът на растението. Билката принадлежи към семейството на глухарчето и освен типичните за него ползи носи и свои собствени такива. Те се асоциират с високото съдържание на феноли, полифеноли и инулин в цикорията.

 

Действа благоприятно срещу диабет
Проучване сред 50 човека показва, че редовният прием на чай от цикория подобрява контрола над кръвната захар и метаболизма на въглехидратите и липидите.

 

Неутрализира чревни паразити
Цикорията се разглежда като токсична за различни типове вътрешни паразити – тении, глисти и др. Това й полезно действие се свързва с високото съдържание на танини и терпен-лактони, които инактивират паразитиращите организми и техните ларви.

 

Намалява стреса
Кофеинът в стандартното кафе повишава секрецията на хормона на стреса – кортизол. Ползван като негова алтернатива или като добавка към кафето, стритият корен от цикория регулира нивата на стресовия хормон и помага за снемането на стреса.

 

Подкрепя черния дроб
Цикорията е богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. В дългосрочен план редовният прием на отвара от синя жлъчка укрепва черния дроб и му помага да се отърве от натрупаните токсини. Като последствие се наблюдава и много позитивен ефект върху имунната система.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Намалява възпалението
Високото съдържание на полифеноли в цикорията обуславя силен антибактериален ефект, помага и за редуциране на възпалението. Проучванията показват, че дори при хора с хронични възпалителни заболявания, облекчение може да се постигне след консумиране на отвара от синя жлъчка в период от една седмица. Позитивни резултати са постигнати при хора с остеоартрит, ревматоиден артрит и др.

 

Подкрепя чревната флора
Инулинът, откриван във високи дози в корена на цикорията, действа като мощен пребиотик, т.е. като храна за полезните чревни бактерии. Това от една страна подсилва имунитета и чревните функции, подпомагайки храносмилането и превенцията на стомашно-чревните проблеми. От друга страна пребиотичният ефект на инулина в цикорията инхибира растежа на потенциално патогенните микроорганизми, обитаващи чревния тракт.

 

Дали като алтернатива на кафето или като самостоятелна отвара, оказва се, че чаят от цикория е не само ароматна, но и полезна напитка за ежедневна консумация.