В последните няколко години рукoлата стана много разпространен зеленчук в България. Тя, в комбинация с ядков аромат, е идеална съставка на много пролетни салати. Рукoлата се превръща в символ на изискания и подбран вкус.

 

Освен богат вкус, рукoлата радва и с много полезни съставки. Далечен роднина на зелето, карфиола и ряпата, има малко количество калории, но за сметка на това е богата на безброй нутриенти.


 

Рукoлата е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Среща се като плевел в житните растения. Разпространена е в Близкия Изток, Централна и Източна Европа, голяма част от Азия и Северна Африка.

 

Рукoлата се е използвала като подправка още в древен Рим. Още тогава семената на растението са се считали за афродизиак.

 

Какви ползи за организма ни носи:


Превенция на остеопорозата. Растението е богат източник на калций и витамин К. Редовната консумация подобрява състоянието на костната система.


Доказано е, че рукoлата нормализира обмяната на веществата, повишава хемоглобина и влияе положително при затлъстяване.

 

Провитамин А в руколата, известен още като витамин на красотата, гарантира свеж тен, придава блясък на косата, укрепва ноктите, изглажда бръчиците.

 

Рукoлата е богата на витамин С, което я права подходяща храна при лечение на скорбут.


Диабет. Зеленчукът съдържа антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина, за който е доказано, че понижава нивата на глюкоза, повишава чувствителността към инсулин и намалява оксидативния стрес при пациенти с диабет.

 

Химичен състав. Основните лечебни свойства на руколата се дължат на високото съдържание на витамин С. Освен него в растението се съдържа и бета – каротен, който е прекурсор на витамин А. В руколата се откриват още витамин В2, В5, В6, както и много фибри. Недостигът на витамин В води до умора и отпадналост.

 

Редовната консумация на рукола регулира метаболизма и помага на тялото да се справи с умората. Особено подходяща е за противодействие на пролетната умора. Не се колебайте да си приготвяте разнообразни зелени салати с този безценен зеленчук.