За ученици и кандидатстуденти по целия свят започват стресиращите пероди на изпитите. Дали за преминаване в по-горен клас или кандидатстване в университет – летните изпити са натоварващо и изискващо концентрация занимание.
 
Много младежи прибягват към стимулиращи средства, за да се справят с натоварването от преговаряне, заучаване на факти и вникване в материята. Кафе, енергийни напитки, ноотропици – всички са лесно достъпни и популярни. Едно билково средство обаче, става все по-популярно сред младежите, търсещи сходни ефекти и това е розмаринът.
 
След като научно изследване от университета на Нортъмбрия докладва, че самият аромат на розмарина има свойства за подобряване на паметта, продажбите на билковите екстракти скачат с 187% само в една голяма верига британски магазини. Най-голям скок бил отбелязан именно в началото на изпитните сесии на острова.
 
В самото изследване участвали 180 души. Една група от тях били изложени на ароматното ухание на розмарина – при тях било отбелязано значително подобрение на перспективната памет – способността да се запомня нещо, пряко свързано с времеви отрязък или да се привика определен спомен в точно определено време.
NEWS_MORE_BOX
 
В сравнение с групата, които не била изложена на ароматерапията с розмарин по време на опитите, тестовите резултати на първата група били средно 15% по-високи.
 
Според учените, самото ухание на розмарина възбужда нервната система и повишава способностите за концентрация и наблюдение. Те изследвали и други билкови средства, като маточината, женшена и гинко билобата, за които смятат че имат сходни на розмарина ефекти. Комбинирането им може да доведе до допълнително подобряване на възможностите за концентрация и запаметяване, смятат учените.
 
Съветва се избягването или силното ограничаване на кофеиновите и енергийни напитки от младежите в изпитния период – психоактивните съставки на тези напитки могат да доведат до осезаеми смущения в качеството и продължителността на съня, което се отразява негативно на умствените способности.