От древни времена, розата е почитано цвете, символ на женствеността и любовта. Освен за добър подарък на любимия човек, розите могат да помогнат и на здравословното и психическо състояние.

Белите розови цветове съдържат смолисти и слузни вещества с пургативно действие. Червените цветове имат затягащо действие, помагат при стомашно-чревни възпаления и диария.

Маслото от роза може да се използва за облекчаване симптомите на тревожност, главоболие, астма, депресия, стрес и пр.

Препоръчително е да се използва концентрирано розово масло. Редовното прибавяне на 8-10 капки от маслото във ваната може да помогне за облекчаването на астма и алергии.

Масажът на тялото с розово масло може да намали стреса, тревогата и напрежение, като едновременно с това ще омекоти и подхрани кожата.

3-4 капки на леко затоплен компрес може да помогне за облекчаването на мигрена, главоболие или изморени очи.

Розовото масло се използва и при пептична язва, сърдечносъдови проблеми, при проблеми с храносмилането и жлъчната секреция.

NEWS_MORE_BOX

 

Чаят от розови листа се използва за облекчаването на възпалено гърло.

Розовата вода може да се използва за промивка на възпалени очи, при конюнктивити и блефарити. При гаргара с розова вода може да се облекчи гингивит, кървяща парадонтоза и да се подобри лошият дъх в устната кухина.

Розите са намерили своето място и в кулинарството, за производството на ракия и сладко.

Сладкото от рози, освен много вкусно, е и много полезно. То има слабително, спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно и противомикробно действие.