Опитайте чай от ройбос и ще откриете любимата си гореща напитка. Това е подканящият призив не само на хората, обичащи галещите небцето аромати, но и на много експерти билкари. Заключението е, че чаят от ройбос е не само благоуханен, но и много полезен и всеки може да се убеди в това.

 

Ройбосът (Aspalathus linearis) е храстовидна билка, която не вирее свободно у нас, но може да се открие във всеки билков магазин, дрогерия или аптека.


 

Нарича се още червен храст и логично придава приятен керемидено червен оттенък на отварата. От фармакологична гледна точка основен интерес будят листата на ройбоса, в които се концентрират най-големи количества биоактивни органични вещества.

 

Свежите зелени листа от ройбос имат много високо съдържание на витамин С, което се концентрира още повече след изсушаване. В изсушените листа, в какватo форма най-често се открива ройбосът, се отчита много слабо наличие на танини, но изобилие от полифеноли, включително мощният флавоноид кверцетин, и няколко важни органични киселини. Билката съдържа високи дози и от микроелементите желязо, калций, калий, мед, манган и цинк.

 

Чаят от ройбос действа ободряващо и енергизиращо, а едновременно с това допринася и за доброто здраве. По отношение на тонизиращия си ефект ройбосът е съпоставим с черния и зеления чай, а интересното е, че за разлика от тях не съдържа кофеин. Това е причина в много части на света ройбосът вече да измества по популярност тези напитки и дори кафето като средство за ободряване сутрин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Освен отсъствието на кофеин, сред големите предимства на ройбоса е и много високото съдържание на антиоксиданти. Според експертите няма система в организма, която да не се повлиява благоприятно от мощното антиоксидантно действие на чая от ройбос.

 

Клиничните проучвания за биологичните ползи от ройбоса сочат, че той повлиява добре редица здравословни проблеми като високо кръвно налягане, повишен холестерол, атеросклероза, преддиабет и др.

 

Ройбосът има предимството да придава естествена сладост на чая, приготвен от него, с което отпада нуждата от допълнително подслаждане. За препоръчване е билката да не се вари, а само да се запарва за 10-15 минути за запазване активността на всички органични компоненти. Ароматните качества се запазват и след изстиването й.