Ройбос е позната сравнително отскоро на българския пазар билка, което е нормално предвид че вирее в Южна Африка. 
 
Ройбос се приема като чай, изготвен от запарка на изсушените клонки на храста Aspalathus linearis. Чаят не съдържа кофеин и е беден дори на танини, което го прави подходящ за всички възрасти, почти без ограничения от заболявания. Напротив чаят се препоръчва за прием вечерно време, като средство укрепващо съня. Специфична за него е леката му горчивина, което би създало проблем за консумацията му от деца.
 
В медицинските среди се смята, че ройбос съдържа съединения, които помагат в три основни направления: поддържат имунитета при ХИВ инфекция, предпазват от рак и предотвратяват или отлагат когнитивния упадък, настъпващ с напредването на възрастта. Науката обаче все още не е потвърдила тези ползи.
 
Действието на билката все още не е напълно изучено. Не се разполага с достатъчно данни, които да потвърдят и обяснят предположенията по отношение контрола на ХИВ инфекцията и свързаните със старостта промени в мозъка. 
 
Въпреки че различни употребяващи го споделят за подобряване на здравословното си състояние и кондиция, липсват познания относно дозировката и честотата, които биха имали търсения ефект за здравето. Не са проучени въобще и страничните му ефекти, поради което се препоръчва билката да бъде избягвана от бременни и кърмещи жени. 
 
Ройбос се използва като лек и като традиционна напитка от местните. От терапевтична гледна точка те прилагат билката срещу главоболие, безсъние, екзема, срещу слаби кости, преждевременно остаряване и... свадлив характер. Употребява се при стомашна болка, астма, алергия, високо кръвно и сърдечносъдови проблеми, както и за стимулиране на имунната система. В африканските племена го дават при колики при децата и въпреки че механизмът му на действие все още не е изучен и в тази насока, се наблюдава този положителен ефект от приема му. 
 
Донякъде терапевтичният ефект върху болката и спазмите в корема се обясняват с антиспазмолитичните агенти в билката. Чаят активизира положителните калиеви йони в организма,  без да противодейства на активизирането на калция. Това предотвратява хиперактивността на стомашно-чревния тракт.
 
Чаят от ройбос има особено специфичен цвят – приятно червен. Не съдържа оксалати, което го прави подходящ за консумация дори от страдащи от бъбречни камъни.
 
Билката съдържа желязо, калций, калий, мед, манган, цинк, магнезий и алфахидрокси киселина. В нея се намират антиоксидантни фенолни съединения като аспалатин и нотхофагин, които се смятат за особено мощни, подпомагащи организма в борбата му срещу раковите клетъчни изменения и стимулиране устойчивостта му срещу различни видове заболявания. Аспалатинът е с особено уникални качества. Това съединение подпомага регулирането на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност, поради което и се препоръчва за употреба при първична и вторична профилактика на диабет тип 2.
 
Независимо, че не съдържа кофеин, ройбос тонизира организма като същевременно допринася за разтоварването от стреса, нервното напрежение и нормализира кръвното. В билката се открива и кверцетин, който има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Той допринася и за подобряване на стойностите на добрия HDL холестерол в кръвта и потискането на лошия LDL, което има благоприятна профилактична полза срещу развитието на атеросклероза или възникването на неприятни инциденти като инфаркт и инсулт.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Заради съдържанието на биоактивни: калций, магнезии и флуорид се приема за полезен за костите и зъбите и препоръчван за профилактика срещу артрит, остеопороза и ставни болки. 
 
Ройбос може да успокои акнето или изгорена от слънцето кожа. Затова помагат съдържащите се в него цинк и алфахидрокси киселина. Последната се използва широко от козметичната индустрия в антиейдж продуктите в борбата срещу бръчките и пигментни петна.
 
Действа и като бронходилатор, заради което и се ползва при бронхити, алергии и астма. 
 
Някои изследвания документират, че ройбос стимулира естрогеновото производство, което означава, че не бива да се взима при пациенти с хормонозависим рак на гърдата. Според изследователи билката не е подходяща за прием при наличие на бъбречно или чернодробно заболяване. 
 
Препоръчва се консултация със специалист за приема на ройбос като хранителна добавка с  по-сериозна поддържаща имунитета цел, тъй като вместо да помогне при някои състояния, може да навреди.