Рицинът (лат. Ricinus communis) е многогодишно растение от семейство Млечкови (Euphorbiaceae). В тропичните области видът е дърво или храст, а в районите с умерен климат едногодишно тревисто растение с височина до 3 м. У нас се отглежда като декоративно маслодайно растение. Стъблата на растението се развиват мощно и са силно разклонени. При подходящи условия може да достигнат до 2 м височина. Листата са на дълги дръжки, много едри, длановидно нарязани. Цветовете са дребни, кремаво-бели, събрани в красиви съцветия.

 

Действие и приложение. От рицин се добива масло, което действа очистително и се прилага при затруднено изхождане при възрастни хора. Дозата за възрастен човек е 30 г. Маслото действа очистително поради поради процеса на осапунване, който протича в алкалната среда на червата и освобождаването на рицинолова киселина под действието на ензими. Тя предизвиква специфично дразнене и засилва перисталтиката. Маслото се прилага за вътрешна употреба под форма на емулсии и в желатинови капсули. Външно се употребява като средство за стимулиране на растежа на миглите и косата като се нанася в корените в продължение на няколко месеца.


 

Маслото се получава чрез студено пресоване на семена, на които предварително е отстранена семенната обвивка. Така се избягва извличането на рицин в маслото. За отстраняване на най-малките следи от рицин в маслото, то се изварява с вода или през него се прекарва водна пара (рицинът при нагряване се разрушава). След това маслото се обезводнява и филтрува. Така получено, то представлява гъста вискозна течност с бледожълт цвят, без вкус, със специфична лека миризма. Основно свойство на маслото е да се разтваря в 95% алкохол и да се втвърдява в бяла, вазелиноподобна маса. На въздуха не се окислява.

 

Химичен състав. Семената съдържат около 50% тлъсто масло, освен него семената съдържат значително количество протеини, към които се отнася и силно отровният рицин. Той се съдържа във всички части на растението. По тази причина то се употребява изключително внимателно. Използва се само маслото, което преминава специална обработка, при която токсичният белтък рицин се унищожава.

 

Дрога. Използват се зрелите семена. Те са овални, от едната страна изпъкнали, а от другата вдлъбнати.