Риганът (лат. Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение с късо, пълзящо коренище. Стъблата са 30-80 см високи, изправени, четириръбести, в горната част разклонени. Листата са срещуположни, 1 до 4 см дълги, отгоре тъмнозелени, отдолу сивозелени. Цветовете са много дребни, светлочервени или розововиолетови. Цъфти от юли до септември. Риганът се среща из храсталаци, по каменливи места и в редки гори предимно в предпланините и планините из цялата страна докъм 1600 м надморска височина.   

 

Действие и приложение. Освен ароматна подправка, риганът има огромен потенциал като лечебно растение. Поради съдържанието на етерично масло той притежава антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата, възбужда апетита. 


 

Билката се употребява като потогонно, успокояващо кашлицата и отхрачващо средство при остри катари на горните дихателни пътища, при бронхит, трахеит, бронхиална астма, коклюш. Влиза в състава на различни гръдни чайове, сиропи и таблетки. Използва се още при атония и газове в червата, спазми на стомаха и червата, чернодробни и жлъчни заболявания и като апетитовъзбуждащо средство.

 

Поради успокояващото му действие върху централната нервна система намира приложение в народната медицина при нервна възбуда, безсъние, главоболие, полова възбуда. Външно се прилага под формата на бани при кожни заболявания - екземи и др.

 

Начин на употреба. Приготвя се чай от 1 кафена лъжичка дрога и 200 см3 вода, който се вари 5 минути и се пие топъл. За еднодневна доза се приготвя запарка от 2 чаени лъжички дрога и 50 см3 вряща вода, която кисне 2 ч., след което се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно преди ядене. За външна употреба се вари 100-200 г дрога с 2-3 л вода в продължение на 10 мин. Прецежда се и се прибавя към водата за къпане. 

 

Химичен състав. Съдържа 0,5-1,5% етерично масло, в състава на което влизат главно тимол и карвакрол (до 50%), сесквитерпени (12,5%), геранилацетат (2-5%) и др. Освен това в дрогата се съдържат дъбилни вещества, флавоноиди — производни на лутеолина, диосметина и апигенина.

 

Дрога. Използват се цветоносните връхни части (Herba Origani), събрани по време на цъфтеж, като се отрязват на около 20 см от върха.

 

Референции:

Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition
Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им