Риганът (лат. Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Стъблото може да достигне до 1 м височина, в горната си част то е разклонено. Разпространено е в почти цяла Европа и Азия без северните райони. У нас се среща из храсталаци, по каменливи места и в редки гори предимно в предпланините и планините в цялата страна. Първите писмени данни за употреба на риган идват от древните гърци. Хипократ е използвал ригана като антисептик за лечение на стомашни и дихателни проблеми. С маслото от риган древните елини са лекували ухапвания от паяци.

 

Действие и приложение. Главната активна съставка на билката, етеричното масло, което е с богат състав, засилва секрецията на храносмилателните и бронхиалните жлези, действа стимулиращо на перисталтиката и тонуса на червата, установено е и противоглистно действие на билката.


 

Доказано е, че риганът има изразени имуностимулиращи антибактериални свойства, което се дължи на наличието на компонентите тимол и карвакрол в етеричното масло. Тези важни органични съединения могат да защитят организма от широк спектър бактерии, които могат да засегнат кожата, червата, дихателните пътища и други части на тялото. Имуностимулиращото му действие се изразява в увеличаване производството на бели кръвни клетки и ускоряването на метаболизма, което води до по-бързо възстановяване на често срещаните заболявания.

 

Резултатите от много проучвания доказват, че етеричното масло от риган облекчава значително симптомите при инфекция на горните дихателни пътища, съпроводена с обилна секреция. Риганът подпомага отхрачването и особено подходящ за облекчаване на влажна кашлица.


Риганът има положителен ефект и върху храносмилателната система. Той е източник на фибри, които стимулират чревната перисталтика и е с несравним ефект при констипация и лениви черва. Риганът засилва секрецията на храносмилателните жлези като действа апетитовъзбуждащо и подобрява храносмилането.

 

Химичен състав. Риганът съдържа 0,5 – 1,5% етерично масло с главни съставки тимол и карвакрол (до 50% от състава на маслото). В по-малки количества се съдържат р-цимол, мирцен, оцимен, алфа-пинен, алфа-кариофилен и др. Дрогата съдържа още танини, гликозиди, витамин С и др.

 

Дрога. Събират се връхните цъфтящи части, отрязани на около 20 см от върха и се сушат вързани на снопчета. След изсушаване листата и цветовете се оронват. Дрогата има приятна миризма и сладникаво-стипчив вкус.