Резенето (лат. Foeniculum vulgare) е многогодишно тревисто растение с разклонени, високи до 1 – 2 м стъбла от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Родината на резенето е Средиземноморието, но се култивира в много страни по света. У нас в диво състояние се среща рядко по влажни и каменливи места в южните райони на страната. Култивирано, растението се отглежда в различни части на страната.

 

Етерично масло от резене. Една от главните активни съставки на дрогата е етеричното масло. То се получава чрез дестилация на водни пари на зрелите, смлени плодове. Представлява безцветна, бледо-жълтеникава течност с анасонова миризма и камфорен вкус. Маслото се втвърдява при 3 градуса. Главна съставка на етеричното масло е анетолът. Съдържат се още метилхавикол, анизалдехид, анизкетон, терпените алфа пинен, камфен, феландрен и др. В маслото се съдържа двупръстенният терпен фенхон (до 20%), на който се дължи камфороподобния мирис и вкус.


 

Действие и приложение. Дрогата и маслото притежават апетитовъзбуждащо, карминативно (газогонно), слабително, отхрачващо и диуретично действие. Под форма на запарка, сироп и тинктура дрогата се прилага широко като отхрачващо средство при бронхиални възпаления. Използва се при деца с ленив стомах, липса на апетит, запек с колики и като газогонно средство.

 

Освен това дрогата има общо стимулиращо действие и увеличава работоспособността (за разлика от плодовете на анасона и кориандъра, които успокояват и водят до сънливост). Маслото се използва за получаване на анетол. Етеричното масло от резене и маслото от анасон имат близък състав и често се смесват. Различават се по точката на замръзване.

 

Настойката от резене се използва за приготвяне на вода за уста при проблеми с венците.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа 2 до 6% етерично масло, до 20% тлъсто масло, белтъчни вещества, захар и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението са плодовете. Те са зеленикаво-кафяви на цвят с дължина 5 до 10 мм. Дрогата притежава така познатата анасонова миризма и слабо парлив сладникав вкус. Плодовете се събират преди пълното им узряване, като окосените растения се връзват на снопи, така доузряват и след това се овършават.