С терапевтична цел се използват корените, листата и семената на репея (Arctium lappa). Някои народи използват корените и в храненето.
 
Прилага се в различни направления: действа противопаразитно, мочегонно и помага при цистит, успокоява болките в ставите при ревматизъм.
 
Смята се, че репеят прочиства кръвта и черния дроб, а някои дори го взимат за повишаване на либидото.
 
Няма достатъчно данни за ползата му, въпреки че се прилага, при простудните заболявания и конкретно за понижаване на телесната температура; подагра; някои кожни проблеми като акне, псориазис, екзема и усложнения от сифилис, при които има практика да се прилага външно, включително и при много суха кожа. Не може да се твърди, че репеят помага при стомашни разстройства и анорексия невроза.
 
Преди време е била разпространена информация от изследвания в начален стадий за положително действие на растителен продукт, в чиито съставки влизат екстракти и от корен на репей, при пациенти с рак на гърдата. Последващите изследвания обаче не доказват подобряване качеството на живот на тези пациенти.
 
Има данни обаче че приемът на репей или консумацията в комбинация с други билки и подправки предотвратява увеличаването на кръвна захар след хранене при диабет. Този ефект следва тепърва да се потвърди. Медицината на този етап само съветва да се внимава с приема му при заболяването и прием на медикаменти за контрол на кръвната захар.
 
С репея трябва да внимават и хората, чието кръвосъсирване е разстроено. Това не е подходяща билка при наличие на хемофилия. Приемът ѝ следва да се избягва и при планиране на инвазивна интервенция, за период минимум две седмици преди и след операцията заради риска от повишено кървене.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Специалистите съветват приемащите антикоагуланти също да избягват употребата на репей. Антикоагуланти се взимат срещу сгъстяване на кръвта като хепарин, волтарен и други. Трябва да се избягва дублирането на действието на репея и с други познати и използвани в ежедневието лекарства като аспирин, ибупрофен, които също забавят кръвосъсирването.
 
Репеят е потенциално опасен за хора с алергия към растения от семейството на Сложноцветните (хризантеми, маргаритки, невени и др.) и е добре да се консултират със специалист преди предприемането на приема му. 
 
Поради липса на данни не е препоръчително да се взема през устата при бременност и кърмене, въпреки че се смята, че като подправка в храната не вреди. Използва се в азиатската кухня.
 
Трябва да се има предвид че е възможно в корените на репея да попаднат корени на беладонна, поради което на билката се преписват отровни свойства. Такива притежава беладонната заради съединениято атропин, което тя съдържа.