Ранилист (Betonica officinalis) e многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Цъфти от юни до август. Расте из ливади, тревисти места и храсталаци. Среща се из цялата страна, а също и из цяла Европа с изключение на северните части. Освен като ранилист растението е познато и като хайдушка билка, черен вятър и рошовина.

 

В древен Рим билката е била обявена за панацея. Антоний Муса, лекарят на император Август, смятал, че билката може да изцери 47 различни болести и е особено ценна при главоболие. И до днес тя е ценна при мигренозни състояния.


 

Действие и приложение. Чаят от ранилист се използва от народната медицина за лечение на тежко главоболие. Редовният прием на чай от билката стимулира кръвообръщението в мозъка и вестибуларния апарат, подобрява функциите на нервната система и паметта, редуцира тревожността. За справяне с хронично главоболие чаят от ранилист трябва да бъде приеман около 6 месеца. Билката не се препоръчва при деца, бременни и кърмачки, диабетици и хора с ниско кръвно налягане.

 

Съществуват данни за спазмолитичен ефект на продукти от ранилист. Едновременно с това билката се използва при лечение на рани за по-бързо заздравяване. Има получени данни за възстановяване на варикозни язви. Върху сърдечносъдовата система, билковите извлеци действат като понижават кръвното налягане, но едновременно с това потискат сърдечната дейност и дишането. Този факт дава основание да се счита, че понижението на кръвното налягане е повече проява на токсичните ефекти на дрогата.

 

В народната медицина ранилистът се прилага при заздравяване на рани и фрактури. Има данни, че билката има и противовъзпалителен и седативен ефект. Използва се и при задух, и бронхит поради противоспастичния си ефект.

 

Химичен състав. Ранилист е източник на алкалоиди от пиролидинов тип – бетоницин, стахидрин и турицин, а също и дъбилни вещества, етерично масло, сапонини, смолисти вещества, органични киселини, флавоноиди, минерални соли.

 

Дрога. Използваемата част на растението са неговите стъбла и коренище. Стъблата се събират по време на активен цъфтеж в слънчево и сухо време.