Запек има когато има по-малко от три изхождания на седмица, въпреки че е важно и личното усещане. Някои се чувстват затормозени, когато перисталтиката им не функционира добре ежедневно, изхождането е трудно и/или болезнено и екскрементите са твърди и сухи.
Трябва да знаете, че поддържането на организма хидратиран е от базисно значение, за да се предотврати запекът. Ако случаят е временно явление, може да помогне пиенето на топла вода или топли чайове на гладно.


Стресът и тревожността са състоянията, които често играят роля на фактор за появата на запек. Застоят също. В такива случаи адекватната почивка, време за релакс между текущите задачи и активната физическа дейност ежедневно са необходимото условие, за да се справим без друга намеса.


В случаи на запек могат да помогнат чайове от някои билки. Билките обаче не са безобидни и трябва да се внимава и с тях. Ако запекът касае дете, е препоръчително да се направи консултация с педиатъра. При наличие на хронични заболявания е добре все пак да се потърси личния лекар за мнение.


 

NEWS_MORE_BOX

 


Ето ги и тях:

  • Сена – листата ѝ съдържат гликозиди, които стимулират чревния тракт и имат лаксативен ефект. Повечето ОТС лаксативи обикновено съдържат екстракти от сена.
  • Мента – обикновено се взима за успокояване на стомаха. Ментолът има успокояващ ефект върху раздразнения стомах. Чаят от мента е добър вариант при дискомфорт в корема и придвижване на чревния пасаж.
  • Джинджифил – ако запекът е следствие на лошо храносмилане чаят от него може да успокои възпалението в храносмилателния тракт и да подобри усвояването на храната. Той може да бъде и лек след обилно нахранване. Една-две чаши ежедневно след основни хранения може да подкрепи разграждането на храната и подпомогне перисталтиката.
  • Глухарче – чаят е подходящ при подуване на корема и временен запек. Тази билка стимулира отделянето на жлъчен сок, което помага срещу констипация. Има и диуретично действие, получава се задържане на течности в храносмилателната система и прави изпражненията по-меки. Това го прави подходящо средство за справяне при умерена констипация. Приема се по чаша чай след хранене.

 

Очаквайте останалите 5 билки