Настъпването на пролетта и очакваното затопляне на времето са дар за едни и бич за други – близо 10% от българите страдат от пролетни алергии или астма с алергичен компонент. 
 
Тези състояния се обострят поради наличието на полен – фина прахова субстанция, съдържаща микроскопични зрънца, отделени от мъжките цветове на множество растения. Те пренасят мъжките гамети, необходими за оплождането на женските цветове и се разпространяват чрез вятър, насекоми и други животни. 
 
Намиращи се във въздуха, полените могат да бъдат вдишани от човек и да бъдат разпознати като потенциално опасни, инвазивни вредители от имунната система, която свръхреагира и води до проявата на течащ или запушен нос, сълзене, сърбежи, обриви, кихане, кашляне, задух, тежка умора, а при по-тежки случаи дори до анафилактичен шок
 
Докато през лятото се срещат най-много тревни полени, а през есента – плевелни, пролетният въздух е наситен с дървесни полени, особено концентрирани в близост до цъфтящи дървета. Ограничаване на досега с полен и приема на антихистамини и други противоалергични лекарства е задължителен за някои хора. Уви, ефективността на повечето антихистамини варира при различните хора. За щастие, съществуват и домашни лекове, които могат да подсилят действието на антихистамините и да доведат до по-бързо и дълготрайно облекчаване на симптомите.
 
Един от тях е ефективен и лесен – приемане на лучена вода. Лукът съдържа водоразтворимото съединение квертицин – вещество с доказани ефекти за понижаването на хистамина, произведен от тялото. Хистаминът е органично съединение с ключова роля в задействането на имунологични възпалителни процеси. Антихистаминовите лекарствени средства потискат функцията му, а допълнителния квертицин, поет от тялото може силно да подсили и подобри тяхното действие.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Освен, че потиска възпалителните процеси, последващи алергичната реакция към полени, квертицинът има и свойствата на бронходилататор – съединение разширяващо най-малките въздухоносни пътища за облекчаване на дишането.
 
Използва се пресен, червен кромид лук, нарязва се на едри шайби и се накисва в чаша с вода. До 8-12 часа след това лука се отделя, а от получената вода, в която се намират значителни количества квертицин, се приемат по няколко малки глътки, 1-2 пъти на ден. Може да се съхранява в хладилник до 3 дни. 
 
Преди употреба се съветва консултация с алерголог – някои медикаменти съзържат особено силни антихистамини и допълнителния квертицин може да и бъде излишен или дори противопоказен. Може да доведе и до дразнение на стомаха, не се съветва отпиването на гладно, както и непосредствено преди или след приема на други лекарства.