Запекът е изключително неприятен проблем, който може да се прояви остро или да хронифицира. Причините, които могат да го породят са много и разнообразни. Те вклюват недостатъчен прием на течности, неправилно хранене, заседнал начин на живот, емоционално състояние, а също може да бъде резултат от страничен ефект на специфични медикаменти като антидепресанти например.

Д-р Джеймс Дюк, един от учените, работили за Американското Министерство на земеделието, препоръчва лечението, основаващо се на натурални растителни продукти.

Според д-р Дюк редовната консумация на плодове като сини сливи, смокини, ябълки и круши в комбинация с билкови чайове би довела до облекчаване и дори отстранява на проблемите със запека.

Билковите лаксативи се разделят на три основни групи, означени като насипни лаксативи, леки и такива, които оказват очистително действие.

Представителите на всяка от тези групи имат нужда от определено време преди да започнат да действат.

Насипните лаксативи са най-нежни при състоянията на запек. Към тях се отнасят лененото семе, псилиум и сминдух. Те се нуждаят от между 12 и 24 часа преди да започнат своето действие.

Към леките лаксативи спадат корените от Глухарче, които оказват благоприятно действие върху хроничните стадии на запек.

NEWS_MORE_BOXОчистителните лаксативи са най-широко използваната група. Към нея се отнасят алоето, Ревен, сена и много други. Всички билки в тази категория съдържат антрахинони, силни и дразнещи химични съединения, които стимулират процеса на дефекация.

Очистителните лаксативи трябва да се използват само в краен случай. Те не се препоръчват на бременни, както и на хора, страдащи от различни стомашно-чревни проблеми.

Лекарите съветват, използването на такъв тип средства да не продължава прекалено дълъг период от време, тъй като дългата му употреба би могла да доведе до лениви черва.