Червеният кантарион е използван като лечебно растение още през средновековието. С него са лекували малария, тъй като може да понижи температурата при треска. Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.

 

Основно червеният кантарион има апетитовъзбуждащо действие, тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок. Прилага се при безапетитие, възпаление на стомаха с намалено отделяне на стомашен сок, запек с газове, киселини, заболявания на черния дроб, чревни паразити и треска.


 

В миналото билката се е използвала и при парализи, маточни кръвоизливи, бяло течение, главоболие, под формата на лапи се е прилагала за по-бързо заздравяване на рани и екземи.

 

Червеният кантарион днес намира приложение и в хомеопатията. Продуктът с червен кантарион се използва при плахи, кротки хора, които трудно вземат решения.

 

В научната медицина се използва спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура). От надземната част на растението се приготвя и запарка, която се изпива на три пъти половин час преди основните хранения. Запарката има апетитовъзбуждащ ефект и подобрява храносмилането.

 

Химичен състав: растението съдържа горчиви вещества: генциопикрозид, сверциамарин, амарогенцин. Около 1% алкалоиди, главният от които е генцианин. Доказано е наличието на флавоноиди и фенолни киселини.

 

Самото растение представлява двугодишно тревисто растение с изправено и разклонено в горната си част стъбло. Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни из цялата страна. Разпространено е и в цяла Европа, Азия и Северна Африка.

 

Използваемата част на растението е стъблото, което се събира по време на цъфтеж в сухо време. Събраната дрога се суши на сянка в проветриви помещения. Дрогата не бива да се суши на слънце. За напълно изсушени стръкове се смятат тези, които при огъване се чупят, а листата се ронят. В нарязаната вече дрога се наблюдават стъбла, листа и цветове, това е обичайно. Дрогата е без миризма и има силно горчив вкус.