Поветът (Clematis vitalba) е многогодишен храст с височина на стъблото до 20 метра. Той се причислява към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Стъблото расте както хоризонтално, така и вертикално, залавя се за околни предмети и конструкции посредством листните си дръжки, които имат способността да се увиват около тях. Старите стъбла с възрастта стават по дебели. Поветът цъфти през месеците май-септември. Образува метличести съцветия. Цветовете са бели с лек аромат. Поветът е разпространен из цялата страна - от крайбрежието на морето до 2000 м надморска височина в планините.

 

Действие и приложение. В българската народна медицина поветът се използва при стомашна язва и рани от разширени вени. В миналото се е използвал и външно за бани при краста и циреи. Подкоровата тъкан на стъблото, прясно счукана и смесена със зехтин се прилага под формата на лапи при шипове, ставни болки и ревматизъм. Лапите не бива да стоят повече от 6 часа върху кожата, тъй като са възможни кожни раздразнения.


 

Вътрешно билката се използва при мигрена и язвена болест. Поветът притежава много добро потогонно, пикочогонно, фунгицидно и бактерицидно действие. Растението помага при очни възпаления и някои венерически заболявания.

 

Поветът е ценна билка, но трябва да се употребява много внимателно, след препоръка от специалист и в точните дози, за да се избегнат евентуални странични ефекти. При предозиране се появяват симптоми на отравяне, които въздействат върху нервната система, причиняват загуба на чувствителност при болка. При бране стъблата и листата може да предизвикат раздразнение на кожата.

 

Химичен състав. В цветовете се съдържа етерично масло с протоанемонин. Корените и коренището съдържат около 5% сапонини, които са тритерпенови. Билката съдържа още алкохоли, восъчни вещества, витамин С.

 

Дрога. Използват се надземните части на растението, предимно листата, които се събират по време на цъфтеж - май и юни месец. Корените също могат да се използват с медицински цели, но те се събират през цялата година. Поветът се суши на сянка като допустимата влажност на изкушенията билка е 12%. Срокът на годност на нарязаните стръкове е 2 години, а на целите - 3 години. Изкушенията повет трябва да се съхранява в прохладни и сухи помещения.