Освен като ароматна подправка при много сладки, канелата има лечебни свойства. Документирано е, че канелата е използвана в древен Египет при балсамирането на мумиите. Тя е била добавяна като консервираш агент към някои храни. През 15 и 16 век канелата е една от най-търсените подправки.

 

Канела при раздразнен стомах. Екстракт от канела се използва за лечение на гастро-интестинални проблеми и успокояване на раздразнен стомах. Канелата има карминативно (газогонно) действие със много добър ефект при подут стомах и тежест. Лабораторни и изследвания при животни потвърждават това действие на канелата. Тя се прилага с успех при диспепсия с гадене и повръщане, чревни колики, чревна атония. Тя проявява и адстрингентно действие (затягащо) и повлиява добре чревните разстройства.


 

Уринарни инфекции. Изследване, проведено в Германия установява, че канелата има свойството да потиска развитието на основния виновник за уринарните инфекции – Е. coli.

 

Диабет. Канелата присъства като съставна част на много хранителни добавки за диабетици. Редица проучвания показват, че редовното използване на канела подпомага метаболизирането на захарта по – добре. При възрастни с диабет тип II панкреасът произвежда инсулин, но тялото не може да го използва ефективно.

 

Канелата помага на инсулина да метаболизира глюкозата и по този начин се контролират нивата на кръвната захар. Счита се, че канелата прави мастните клетки много по-чувствителни на инсулин, хормонът, който контролира метаболизма на захарите и от там се повлияват нивата на глюкоза в кръвта.

 

Пациенти споделят ефективността от редовния прием на канела. ¼ чаена лъжичка канела във всяко хранене поддържа кръвната захар в норми.

 

Облекчава настинка и грип. Канелата се използва традиционно като загряваща билка при простуди често в комбинация с джинджифил. Билката стимулира кръвообращението, особено по крайниците – пръстите на краката и ръцете. Канелата се прилага и при болки в мускулите при вирусни инфекции.

 

Канелата като обезболяващо. Проучвания показват, че тя проявява обезболяващ ефект. Това се дължи на свойството и да блокира медиаторите – простагландини.