Ефедрата е вечнозелен храст, който се среща в Източна Азия и Монголия.

Основната активна съставка, наречена ефедрин е съединение, което силно стимулира дейността на нервната система и сърцето.

Ефедринът се използва повече от 5000 година в Китай и Индия за лечение на състояния като настинки, треска, грип, главоболие, астма, хрипове  и назална конгестия.

Съвсем наскоро ефедринът започва да се използва като съставка в хранителни добавки за загуба на тегло, повишаване на енергията и спортните постижения.

Изсушените стъбла и листа на растението се използват за създаването на капсули, таблетки, тинктури и чайове.

Според някои проучвания, проведени от токсикологичните центрове, има по-висок процент на странични ефекти от ефедрина, в сравнение с други билкови продукти.

Други изследвания и систематични прегледи са установили повишен риск от сърдечни, психиатрични и стомашно-чревни проблеми, както и високо кръвно налягане, породени от използването ефедринови препарати.

Според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA ), има малко доказателства за ефективността на ефедрина, освен тези, които доказват краткосрочната загуба на тегло.

NEWS_MORE_BOX


Въпреки това предвид повишения риск от сърдечни проблеми и инсулт, превишава евентуалните ползи.

През 2004 г. FDA забранява продажбата на хранителни добавки, съдържащи ефедрин в САЩ , тъй като е установено, че тези добавки носят неразумно висок риск от развитието на заболяване, особено сърдечносъдови усложнения и риск от смърт.

Забраната не се прилага по отношение на традиционните китайски билкови лекарства или продукти, като билкови чайове например.

Страничните ефекти на ефедрина включват тревожност, затруднено уриниране, сухота в устата, главоболие, увреждане на сърцето, високо кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм, възпаление на стомаха, камъни в бъбреците, гадене, психоза, безпокойство, проблеми със съня и тремор.