Полският хвощ е древно многогодишно тревисто растение от рода Equisetum, което е последният останал вид от рода на това име. Останалите членове на този род са изчезнали, така че това е едно уникално растение запазило се векове наред. Хвощът се размножава чрез спори, а не чрез семена, което е много необичайно за растение.

 

Подобно на други редки и ценни растения на нашата планета, хвощът има силно разклонено коренище, което е в състояние да абсорбира и съхранява ценни и редки минерали, които са полезни за организма ни.


 

Полският хвощ расте по влажни места, насипи, из ливади и по нивите като плевел из цялата страна до към 1500 м надморска височина.

 

Действие и приложения. Полският хвощ има диуретично и противовъзпалително действие, прилага се при урогенитални възпаления, кръвоизливи, язви и цистит. Билката се счита за традиционно средство за премахване на камъни в бъбреците и в случаи на пиелонефрит.

 

За хвоща се смята, че има тонизиращо действие върху мускулите на тялото. Това го прави подходящ за приложение при инконтиненция (изпускане на урина) и нощно напикаване при деца.

 

Билката може да се прилага и за намаляване на кръвотечение и лечение на рани, заради високото съдържание на силиций. Хвощът проявява стягащо и антихеморагично действие, което го прави подходящ при кървене в областта на устата (поради богатото кръвоснабдяване на цялата глава, кръвотеченията от там винаги са обилни, дори при малки рани), носа и влагалището, а също при диария и бавно зарастващи рани.

 

През последните години научни изследвания доказват антиоксидантно, противовъзпалително, хепатопротективно, антимикробно, седативно и антиконвулсивно действие на полския хвощ. Последни проучвания, провеждани в Русия показват, че хвощът е ефективен и при премахване на оловни натрупвания в организма.

 

Етаноловите екстракти на хвоща показват висока антибактериална активност срещу E.coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus.

 

Химичен състав. Към биоактивните съставки на полския хвощ спадат: витамин C, силикати, флавоноиди (еквизетрин, лутеолин, изокверцетин), сапонини (еквизетонин), бета-каротин, алкалоиди, дъбилни вещества и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението е лятното стъбло, отрязано на около 20 см от върха. Много често полският хвощ се бърка с блатния хвощ, който не образува два типа стъбла и не притежава качествата на полския хвощ.