Въпреки малкия си размер щитовидната жлеза играе съществена роля за функционирането на организма, от нейните хормони зависи целият ни метаболизъм. При каквато и да било дисфункция на „пеперудената“ жлеза, се разстройва дейността на всеки един орган в тялото. Нарушенията в активността на тиреоидната жлеза могат да се разглеждат в три грипи: повишена функция или хипертиреоидизъм, понижена функция или хипотиреоидизъм и автоимунни заболявания, при които се откриват възли.

Заболяванията на щитовидната жлеза са разпространени днес. За съжаление, обаче има какво да се желае по отношение срока на поставяне на диагноза. Забавянето в повечето случаи се дължи на сходството на симптомите при дисфункция на щитовидната жлеза със симптомите на много други разстройства на организма.

За проблем с щитовидната жлеза може да ни насочи, както необяснимото напълняване, така и необяснимото сваляне на килограми, появата на нехарактерна мудност, флегматичност, липса на тонус или обратното, прекалената нервна възбудимост, раздразнителност, извършването на прекомерно излишни действия, безсъние, но и поява на постоянна умора и усещане за изтощение след време, запек или диария, кожни проблеми, косопад, влошено състояние на ноктите, депресия...

Спадът на активността на щитовидната жлеза носи своите неприятни отличителни негативи, които могат да се характеризират като поява на „забавеност“ независимо от вида на проявата – бавно мислене, мудност, сънливост, натрупване на килограми, липса на енергия, което се дължи на забавения метаболизъм...

При хиперактивност на щитовидната жлеза имаме обратния процес – на преразход на енергия, но и отново на недостиг на такава, тъй като се получава постоянен дефицит на суровини, от които тя се получава, започва процес на отнемане на градивни елементи за набавяне на необходимата енергия, което е в ущърб общото здраве на организма – губи се маса, засяга се костната плътност...

Всеки един възникнал проблем на щитовидната жлеза изисква внимание, взимане на навременни терапевтични мерки и специална грижа – лекарствена терапия, специален хранителен режим и промяна на начина на живот.

До този момент медицинската наука не разполага с доказателства за такъв лечебен ефект на билки и храни, които да заменят изписваните от лекарите медикаменти при нарушени функции на щитовидната жлеза. В този смисъл билките и специалният хранителен режим могат само да подпомогнат основната определена от лекуващия специалист терапия (но не да я заменят). Що се отнася до приема на хранителни добавки, той трябва да става задължително сред консултация с лекаря, тъй като е възможно съответния продукт да потисне или, напротив, да усили действието на лекарствената терапия, което също носи съответните вреди за организма.
 

Кои билки биха могли да се използват за подпомагане на щитовидната жлеза?

1. Маточина


Според изследвания маточината може да подпомогне нормализирането функциите на хиперактивната щитовидна жлеза. Билката допринася за подобряване симптомите при хипертиреоидизъм – например да успокои. Чаят от маточина е особено подходящ вечер, преди заспиване.

2. Женско биле

Женското биле, или Сладник, нормализира функциите на жлезите с вътрешна секреция. Билката е подходяща за справяне с усещането за постоянна умора и липса на енергия. Женското биле съдържа глициретинова киселина. За нея има научни данни, че потиска образуването на ракови клетки, което прави женското биле подходящо за прием дори при рак на щитовидната жлеза и ендокринни нарушения.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Черен орех

Черният орех е богат източник на йод, а щитовидната жлеза се нуждае от него, за да синтезира хормони. Приемът на достатъчно йод допринася не само за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, но и за подобряване на общото здраве. Дефицитът на йод е причина за редици неприятни състояния като хронична умора, депресивни мисли, потиснатост...


С приема на йод обаче не бива да се прекалява, основно, по две причини: първо, свръхприемът може да доведе до хиперфункция на щитовидната жлеза, особено, ако има признаци за това състояние; второ, при автоимунните състояния специалистите не препоръчват прием на йод под формата на добавки, тъй като това може да й повлияе негативно при наличие на възли.

4. Ленено семе, омега-3

Лененото семе се цени заради богатството на омега-3 мастни киселини, които са полезни и за щитовидната жлеза. Според изследване на Медицинския център към Университета Мериленд, САЩ, омега-3 подпомагат процесите по образуване на тиреоидни хормони, което прави всички техни източници особено ценни за хората с хипотиреоидизъм.
Друг богат източник на омега-3 е рибеното масло. То освен на капсули може да се набави чрез консумация на мазните видове риба като сьомга, скумрия и други.
 

5. Ехинацея

Ехинацея е популярна билка заради имуностимулиращия й ефект за организма при простудни заболявания, но тя е полезна и за щитовидната жлеза, независимо дали страда от понижена или повишена функция. Билката укрепва жлезата и при автоимунни заболявания. За целта по-ефективна е тинктурата от корен на ехинацея.