Има много различни растения, чиито листа се наричат дафинови. Но истинският дафинов лист е научно известен като Laurus nobilis или лаврово дърво. Това е богат на хранителни вещества сорт.

 

Много други растения имат такива листа с наподобяващ аромат, но химичният им състав се различава съществено. Дафиновият лист е бил използван още от древните гърци и римляни – като подправка, като лечебно растение и в религиозни ритуали.


 

И до днес дафиновият лист е използвана подправка в много кухни, особено средиземноморската. Той се използва като цялото листо се добавя към ястието и така пуска аромата си.


Освен кулинарните си качества, дафиновият лист е ценно лечебно растение. Какви ползи за тялото ни носи?

 

Успокояващ ефект. Дафиновият лист от векове се е използвал като естествено успокоително. Когато запалите дафинов лист, терпеновият алкохол линалол, който се съдържа в него, успокоява тялото и ума и в същото време зарежда с енергия.

 

Има противовъзпалителен ефект. Дафиновият лист съдържа етерични масла, сред които и юджинол. То проявява силен противовъзпалителен ефект и се използва при проблеми със ставите.


Подобрява храносмилането. Листата на лавровото дърво съдържат богат набор от ензими, които подпомагат обработването на трудносмилаемите храни и намаляват натоварването на стомашно-чревния тракт. Те успокояват симптомите при синдрома на раздразненото черво, както и при заболяването цьолиакия.

 

Лекува възпалителни състояние на горни и долни дихателни пътища. Етеричните масла, които се извличат от листата могат да се използват локално върху гръдния кош при силна и упорита кашлица. Това може да бъде постигнато и чрез използване на извлек от листата. Счита се, че етеричните масла действат антибактериално и подпомагат втечняването на бронхиалния секрет.

 

Химичен състав. Дафиновите листа са източник на етерични масла, но те съдържат и още: танини, наситени мастни киселини, органични киселини, фибри, витамин А, макро- и микроелементи като калий, фосфор, магнезий, натрий, калций, желязо, цинк, манган, мед.

 

Противопоказания. Той не е подходящ за употреба, ако сте алергични към различни подправки, при диабетици, сърдечносъдови заболявания, по време на бременност и кърмене. Използването на дафинов лист по време на бременност може да предизвика контракции на матката, съдържат се и салицилати, които увеличават риска от кървене.