Пиреят (лат. Agropyron repens), известен още като троскот, е многогодишно тревисто растение със силно развито, пълзящо, шнуровидно, начленено коренище. Стъблата са цилиндрични, гладки, голи, кухи, до 1,5 м високи, начленени. Листата са линейни, плоски, 4—8 мм широки. Расте по тревисти песъчливи места, из ливади и пасища, край огради и пътища и като опасен плевел из нивите и лозята в цялата страна до 1600 м надморска височина. 

 

Действие и приложение. Коренището се използва като противовъзпалително и пикочогонно средство. Прилагано е при бъбречни и жлъчни камъни още от древните гърци и римляни. През XVIII в. растението има славата на най-добро средство, разпадащо камъните при тези заболявания. Сега, без да му се приписват такива качества, пиреят влиза в състава на диуретичните чаеве. Наличието на инулин в растението обяснява диуретичното му действие. Слузните вещества, етеричното масло и захарите, които се съдържат в коренището, могат да окажат противовъзпалително и слабо пикочогонно действие. Билката се прилага и при ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести. 


 

Пиреят съдържа определено количество етерично масло, а също така и сапонини, които са в основата на отхрачващото и втечняващото жилавите секрети действие. Дрогата притежава и противовъзпалително действие. Тази активност на растението също се свързва с наличието на етерично масло. Това етерично масло се излъчва през белите дробове и действа както за усилване на експекториращия ефект, така и за оказване на лек антисептичен ефект, присъщ на етеричните масла. 

 

Начин на употреба. Използва се като 3% запарка. В нашата народна медицина се приготвя и студен извлек от 4 чаени лъжички, коренище, накиснато за 12 часа в 400 см3 студена вода. След като се прецеди, коренището отново се залива, този път с вряла вода, вари се 10 мин, прецежда се и двата извлека се смесват. Чаят се изпива за 1 ден. 

 

Химичен състав. Съдържа фруктаневия полизахирид тритицин (3-18%), D-фруктоза, манитол, инозитол и др. С вероятно терапевтично значение освен това е етеричното масло, което съдържа полицетиленовото съединение капилен (агропирен), окисляващо се лесно до капилон — вещество със силно фунгистатично и бактериостатично действие, Дрогата съдържа и до 10% слузни вещества, гуми, органични киселини, сапонини и минерални соли. 

 

Дрога. С лечебни цели се използват коренищата на растението (Rhizonia Graminis).

 

Референции:

Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition
Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им