Пачата трева (лат. Polygonum aviculare) е известна още като троскот, гъскина трева, вратига, гущерка, еньово биле и още много други наименования. Тя представлява едногодишно тревисто растение от семейство Лападови. То вирее по тревисти места, дворове, сред насаждения (като плевел) до 1200 м надморска височина. Стъблата са пълзящи, на дължина достигат 20 до 60 см.

 

Действие и приложение. Характерни действия на билката са диуретично, кръвоспиращо и адстрингентно. Пачата трева се прилага при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, кръвотечения от стомаха, червата, матката, кървава диария, обилна менструация. Билката помага също и при хемороиди, бяло течение при жените, глисти, отоци. Растението има успокояващо действие и подпомага заздравяването на раните.


 

Водни извлеци от дрогата имат доказан антихипертензивен ефект, подобряват дишането и предизвикват маточни контракции, скъсяват времето за съсирване на кръвта (кръвоспиращ ефект) и засилват диурезата.

 

Утеротоничното действие на билката, съчетано с нейния кръвоспиращ ефект обяснява способността да спира обилни маточни кръвотечения и да регулира обилната нередовна менструация. Препаратът авикуларен е приготвен от растението. Клинични изпитвания с продукта са провеждани в АГ клиники и родилни домове в случай на забавени маточни контракции след раждане. При лечението в 60% от случаите се наблюдават добри резултати, и 30% - задоволителни резултати. Странични ефекти не са наблюдавани.

 

Българската народна медицина препоръчва отвара от пача трева при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур чрез засилване на диурезата. Използва се също и за успокояване на болките в стомаха и червата при стомашна язва, хемороиди и болезнена менструация.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа до 3% предимно флавонолови гликозиди, производни на кверцетина като кверцитрин, хиперозид, авикуларин. Съдържат се още силикати, фенолни киселини, слузни вещества, витамини, захари и др. В дрогата и в корените на растението са доказани и антрахинони.

 

Дрога. Използваемата част на пачата трева са стръковете. Те се берат по време на цъфтеж през юни-юли. При събиране стръковете се изтръскват старателно, за да изпаднат полепналите песъчинки и други онечиствания. Почистеният материал се суши в проветриви помещения на сянка или в сушилня при температура до 50 градуса.