Овчарската торбичка е сред най-добре познатите и широко разпространени билки у нас. Среща се в няколко отделни вида, а най-масова е обикновената овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris). Най-голям фармакологичен интерес будят надземните части на растението, най-вече цветовете. Затова овчарската торбичка се събира основно по време на цъфтеж в началото на лятото. Ароматът й е слаб, а отварите от нея са леко горчиви, поради специфичното съдържание на биоактивни вещества с подобен вкус.

 

Овчарската торбичка е богата на фалвоноиди – мощни антиоксиданти от типа на кверцетин, хесперидин, лутеолин и др. Освен тях в състава й присъстват важни гликозиди, амини (ацетилхолин и хистамин), камфор, каротеноиди, както и витамините А, В, С и К и макроелементът калий. Този богат състав е причина за редицата полезни свойства на овчарската торбичка – резултат не толкова от присъствието на точно опредлеен биоактивен компонент, а от общото им разнообразие и взаимните реакции помежду им.


 

Високото съдържание на витамин К обяснява защо овчарската торбичка от векове се ползва като кръвоспиращо средство за приготвяне на компреси при лечение на кървящи и труднозарастващи рани, както и при разширени вени и хемороиди. Отвара от овчарска торбичка може да се приема и вътрешно при леки кръвоизливи или обилна менструация. Освен витамин К за кръвоспиращото действие на билката съдейства и присъствието на протеини, които имитират действието на хормона окситоцин, който стимулира свиването на гладките мускули в стените на кръвоносните съдове и намалява кръвотечението през тях.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Това обаче не са единствените сфери на приложението на овчарската торбичка. Билката се ползва също за допълващо лечение на инфекции на уринарния тракт (цистит, уретрит), при нередовен стомах, диария и др. Високото съдържание на витамин С в комбинация с калий съдейства за подобряване и поддържане качеството на зрението благодарение на важната роля на тези нутриенти за функциите на ириса.

 

Овчарската торбичка може да се ползва в прясно или изсушено състояние за направа на чай и тинктури, както и като подправка за алтернатива на горчицата, поради приятно горчивия си и пикантен аромат.

 

Влиянието на овчарската торбичка върху гладката мускулатура изисква билката да не се ползва по време на бременността или задължително да е предписана от лекар.