Овчарската торбичка (Capsella bursa-pastoris) е едно- или двугодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brasicaceae). Растението е с изправено, високо до 60 см стъбло. Различава се от други близки видове по плодовете, които са триъгълноклиновидни шушулчици. Билката е разпространена из цялата страна, расте по поляни, ниви, пътища. За нейна родина се считат Мала Азия и Източна Европа. Овчарската торбичка започва развитието си през пролетта и цъфти до края на август.

 

Действие и приложение. Фармакологичното действие на овчарската торбичка е свързано със съдържанието на голям брой биологично активни вещества. Билката има кръвоспиращ ефект, който се дължи главно на диосмина и витамините С и К. Не е изключено действието на овчарската торбичка да се дължи и на гъбичката Cystopus candidus, която напада растението във влажно време. Кръвоспиращото действие се дължи и на флавоноидите и тирамина.


 

Билката повишава тонуса на маточната мускулатура и затова се прилага при маточни кръвотечения, главно при метрорагии (силно маточно кръвотечение) и по време на менопауза. Повишаване контрактилитета на матката правят билката неподходяща за употреба по време на бременност.

 

Овчарската торбичка се използва не само при маточно кръвотечения, но и при различни видове вътрешни кръвоизливи, по-специално за стомашно-чревни кръвотечения, свързани с липса на протромбин и нарушена функция на черния дроб. Билката се използва като допълващо лечение на инфекции на уринарния тракт (цистит, уретрит) и нередовен стомах.


Химичен състав. В дрогата се съдържат флавоноиди, танини, органични киселини, витамин С и К, камфор, каротеноиди, макроелементът К.

 

Дрога. Използваемата част на растението са стръковете. Те се берат по време на активен цъфтеж, което е в периода от месец май до септември. Надземната облистена част на растението се събира по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета като стъблата се отрязват на около 25 см от върха и към тях се добавят здравите розеткови листа. Стръковете се събират в сухо време. Не се събират стръкове с вече узрели шушулчици. Събраните и почистени стръкове се изсушават на слънце, докато изгубят по-голяма част от влагата си, след което се доизсушават на сянка в проветриви помещения. От 4,5 кг свежи стръкове се получават около 1 кг сухи.