Офиката (лат. Sorbus aucuparia) е листопадно дърво от семейство Розови (Rosaceae). На височина достига до 15 м, кората му е гладка, короната – яйцевидна. Пъпките са напластени. Листата са сложни, перести, 10 до 20 см дълги. Цветовете са събрани в съцветия с диаметър 10 до 18 см. Плодовете са полукълбести, сферични или яйцевидни, оранжеви или червени, с диаметър 6 до 9 см. Дървото цъфти от април до юни. Видът е разпространен в цяла Европа. У нас се среща из разредени гори в планинските райони на цялата страна между 600 и 2000 метра надморска височина.

 

Действие и приложение. Офиката е поливитаминно растение. Тя има противоревматично, затягащо, диуретично действие. Използва се при хемороиди, бъбречни заболявания, диабет, ревматизъм, менструални смущения, подобряване на обмяната на веществата както и при дефицит на витамин С.


 

Има данни, че офиката намалява нивата на холестерол в кръвта. Освен това в офиката е установена естрогенна активност. Проучвано е влиянието на офиката върху кръвното налягане. Установен е хипотензивен ефект (понижава кръвното налягане) с продължителност по-малко от 30 мин. Сиропът, приготвен със сок от пресни, добре узрели плодове се използва като лаксативно средство при упорита констипация, а също има и диуретичен ефект. 

 

За лечение на ревматизъм и болести на белите дробове се прилага отвара от плодове, изсушени на слънце, а за лечение на хемороиди се предпочита сок от пресни плодове.

 

В българската народна медицина плодовете на офиката се употребяват при бъбречни заболявания, атеросклероза, повишено кръвно налягане, захарен диабет, застой на течности в организма, чернодробни заболявания, ревматизъм, авитаминоза.

 

Противопоказания. Офиката е противопоказана при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, при хипотония, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа захарния алкохол сорбитол и кетозахарта сорбоза. Съдържат се още пектини, флавоноиди, антоциани, каротеноиди, витамин С, Р, органични киселини, горчиви и дъбилни вещества, антоциани, органични киселини.

 

Дрога. За лечебни цели се използват плодовете на офиката. Плодовете се събират след пълното им узряване, но не бива и да са презрели. След събирането им се почистват и се сушат първо на сянка, а след това и на слънце.