Известно е, че невенът е лечебно растение. Оранжевият му цвят краси не малко опаковки на козметични средства и лекарствени препарати. Билката от векове се използва за терапия на различни заболявания.
За да се превърне обаче цветето в лековита билка, то трябва да премине през  специален технологичен процес.

Растението е сложноцветно, тревисто, със слаборазвит корен, височина около 50 см и един сезон живот. Цъфти от юни до август.

В невена лечебни са цветовете и листата. Долната част на стъблото не се използва. Събраните цветове се сушат на подходяща температура и достъп на въздух, без пряк достъп на слънчева светлина.


Билката съдържа етерично масло, горчиви вещества, фитонциди, сапонини, каротин, флавоноиди, органични киселини и други. В листата му се намират, освен сапонини, и дъбилни вещества. Не случайно отварата от невен е доста горчива.

Етеричното масло на цветето е със сложен аромат от смес на неазотни вещества. Ароматът има свойството да се разтваря добре в спирт и масти, което обяснява масовото използване на растението в тинктури и кремове.
Невенът има силно противомикробен и противовъзпалителен ефект. Действа и спазмолитично, намалява спазмите на гладката мускулатура на кръвоносните съдове и вътрешните органи. Този ефект се дължи на флавоноидите, които освен това помагат на организма да се справи с различни алергени, вируси и канцерогенни вещества. Ето защо билката се използва в противовирусни, противоракови и противоалергични фармацевтични продукти.

Горчивите вещества на невена стимулират секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, което възбужда апетита и подобрява храносмилането. Укрепва имунната защита на организма.
Органичните киселини участват в обмяната на веществата, стимулират секрецията, както на слюнчените жлези, така и на сокове от жлъчката и стомаха.

Фитонцидите имат противомикробно действие, а сапонините – помагат за намаляването на отоците, понижават кръвното налягане и успоковяват.

Съдържащият се каротин в невена спира окисляването на клетките. Участва в обновяването на кожата и лигавиците. Каротинът е силен антиоксидант и имуномодулатор.


Невенът може да успокои нервната система. Значително понижава кръвното налягане и подобрява работата на сърдечния мускул, като забавя сърдечния ритъм. Приеман вътрешно може да спомогне оздравяването на лигавицата на стомаха и червата, да подобри състоянието им при язва.

Настойката от билката се използва при неврози, хипертония, сърдечни болки (стенокардия), атеросклероза, както и в менопаузата при жените.
Употребява се и при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, при панкреатити, колити и заболявания на жлъчката, както и при камъни в бъбреците и пикочните пътища.


Невенът притежава бактерицидни свойства. Той унищожава стрептококи, стафилококи и други болестотворни микроорганизми.

Средствата за нанасяне разработени на базата на невен спомагат възстановяването на тъканите, бързото заздравяване на рани и лекуват гноевидни заболявания на кожата.

Билката се използва с терапевтична цел при заболявания на устната кухина и глътката, очите и половите органи.
 Отвара от невен в домашни условия се приготвя като 2 супени лъжици от билката се сложат в 2 чаши вряща вода. Пие се по половин чаша 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене.

За употреба външно се кипват 4 супени лъжици сух невен в 2 чаши вода.