Невенът се употребява от дълбока древност като лечебна билка в народно-медицинските практики на много народи от Европа, Средиземноморието и Близкия Изток. Съвременните научни изследвания потвърждават много от полезните свойства на билката, поради което нейни екстракти се прилагат широко в козметиката и фармакологичната индустрия.
 
Външно, невенът се прилага при кожни проблеми, акне, екзема, слънчеви изгаряния, напукани устни, порезни рани, разширени вени и др. По-рядко невенови екстракти се прилагат вътрешно – при възпаления на хранопровода, язви, проблеми с венците, затруднено храносмилане, гадене, температура и гъбични инфекции.
 
Има доказани антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Помага при оздравяването на рани и регулиране на менструационния цикъл, потиска редица инфекции и стимулира отделянето на храносмилателни стомашни и жлъчни сокове. Докладва се и за противовирусни и противоракови свойства, но липсват достатъчно доказателства.
 
Екстракти от невен подпомагат бързото оздравяване на рани, като увеличават кръвооросяването на засегнатия район и стимулират увеличеното производство на колагенови протеини. 
 
Самите екстракти от растението са богати на множество флавоноиди и флавоноидни гликозиди, тритерпенови олигозахадири, олеанан-подобни гликозиди, сапонини и сесквитерпенов гликозид.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Повечето от тях имат мощен, непряк антиоксидантен ефект. Флавоноидите, например, се абсорбират слабо от човешкото тяло – над 95% от приетите флавоноидни съединения бързо биват метаболизирани и отделени от организма. Флавоноидната деполимеризация и екскреция обаче водят до отделянето на пикочна киселина, която се характеризира с много силни способности за неутрализиране на свободни радикали. 
 
Други флавоноиди от невена могат да потискат про-възпалителната активност на ензими, участващи в отделянето на свободни радикали (циклоокигеназа, липоксигеназа и др.) и да активират противовъзпалителни механизми посредством способността си да потискат реактивни кислородни и азотни съединения.
 
За съжаление, билката не е подходяща за всички – страдащите от астма и пролетни алергии могат да развият алергична реакция при контакт с екстракти от невен.