Невенът (лат. Calendula officinalis) е едногодишно тревисто растение от семейство сложноцветни (Asteraceae). Стъблото е с височина до 50 см, последователни листа и жълти цветни кошнички. Видът произхожда от средиземноморската област. У нас се отглежда предимно като декоративно растение.

 

Невенът е познат като лечебно растение още в Древна Гърция, а в наши дни е една от най-използваните билки с разнообразна употреба в козметиката и медицината. Качествата му са почитани от древните египтяни, германци, индуси, перси и американци. Последните широко използвали растението по време на гражданската война за лечение на открити рани. Името на невена буквално се превежда "не вехна".


 

Действие и приложение. Невенът притежава противомикробно и ранозаздравяващо действие. Прилага се вътрешно под форма на запарка при язви, а външно като кремове и мази при рани.


Бактерицидните свойства на невена действат благоприятно при бактериални инфекции както вътрешни, така и външни. Той влиза в състава на много противовъзпалителни кремове, използвани при кожни раздразнения и подсичания при бебета.

 

Успокояващите, тонизиращите и възстановяващи свойства на невена го правят идеална съставка на различни козметични продукти за грижа за кожата. Маслото от невен е подходящо за грижа за сухата кожа. Невенът е подходящ както през зимата (предпазва кожата от студа) така и през лятото (поддържа я хидратирана). Употребата на продукти с невен намалява риска от кожни раздразнения. Той се използва и като съставка в различни почистващи продукти за лице.

 

Невенът успокоява нерната система, подобрява дейността на сърдечния мускул чрез забавяне на сърдечния ритъм. Приеман вътрешно, той може да заздрави лигавицата на стомаха и червата и дори да подобри състоянието им при язва.

 

Химичен състав. Невенът съдържа тритерпенови сапонини, наречени календулозиди, флавоноиди, каротеноиди, витамин С, етерични масла, полифенол карбоксилни киселини, смоли, клейове и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението са цветните кошнички. Събирането започва, когато цветовете са напълно разцъфтели. При невена колкото повече цветове има, толкова по-продуктивно е съответното растение. Идеалното време за беритба е сутринта, преди да стане топло, но след като росата е паднала. Сушенето на цветовете става на сянка, в сухи, проветриви помещения. Поставят се с цвета надолу върху кърпа или вестник. Невенът може да се изсуши и в сушилня, но на ниска температура - 32-35 градуса.