Тученицата е тревисто растение, което расте като бурен из посевите в цяла България. Известна е и под името тлъстига. Тя е листен зеленчук, който най-вероятно произхожда от средиземноморския регион.

 

Цялото растение, включително листата, стъблата, цветовете са годни за консумация и се били използвани в продължение на хиляди години. Древногръцкият учен Диоскорид го е използвал за изчистване от паразити в тялото и за намаляване на главоболието. Хипократ е препоръчвал тученицата при гинекологични проблеми и обилни кръвотечения в матката.


 

Въпреки, че тученицата е много разпространено растение се знае много малко за нея.


Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин C от цитрусите. А полезните мастни кисели в нея са пет пъти повече отколкото в спанака. Съдържанието им е по-високо дори и от някои рибни масла. Те оказват благоприятен ефект на сърдечно – съдовата, нервната и имунната система.

 

Тя съдържа още и витамини А, B6, B9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

 

Тученицата е великолепно природно средство при профилактика и лечение на болести на очите (съдържанието на витамин А в 100 грама продукт е 44% от препоръчителния дневен прием). Тя регулира нивото на кръвна захар, превантивно средство е за хипертония, инфаркти и затлъстяване.

 

В народната медицина тученицата се използва и при артрит, кашлица и леки изгаряния има и диуретично действие.

 

Билката чудо е способна да помогне за изграждане на силна имунна система, но за целта е добре да се консумира в свежо състояние. На много места в Европа листата от тученица се продават редом с марулите спанака и другите листни зеленчуци.

 

Тя е богата на фибри и е нискокалорична. Идеална е за включване в менюто на диета за отслабване.

 

Високото съдържание на магнезий спомага тученицата, повече от всяко друго листно растение, да има укрепващо сърдечния мускул действие и да спомага за превенция на аритмията.

 

Съдържанието на омега мастни киселини прави растението много полезно и подходящо за детското меню. Съдържанието на мастни киселини в детското меню е от голямо значение, те подпомагат развитието на всички органи и системи в тялото.