Първа част на материала можете да прочетете тук.

 

Благодарение на имунната система се запазва нормалното функциониране на организма и защита от заболявания. С какви природни средства можем да подпомогнем имунитета си в критични за здравето периоди...Ройбос
(Aspalathus linearis)
Приема се като чай. Има укрепващо влияние при тежко физическо натоварване. Притежава и антиспазмолитични свойства. Облекчава стомашните болки. Има благоприятен ефект върху централната нервна система – препоръчва се при нервното напрежение, безсъние, главоболие, високо кръвно налягане. С ефект е при кожни оплаквания.
Съдържа желязо, калий, мед и магнезий, манган, натрий, които имат значение за добрата обмяна на веществата.


Алое вера
Растението съдържа над 75 вида вещества, полезни за организма. Сред минералите са магнезий, цинк, мед, хром, калций, калий и желязо. От 22-те аминокиселини, от които се нуждае тялото ни, листата на Алое Вера предлага 20. Укрепва имунната система, допринасят за естествената защита и устойчивост на организма, спомага за разграждането на некрози, помага при радиация.
Има антибактериален и противовирусен ефект. Действа и като слабително. Помага при кожни язви, ускорява процеса на зарастване на раните. Използва се и при липса на менструация
Не се препоръчва при заболявания на храносмилателната система.


Екстракт от семки на грозде
Силен антиоксидант. Подобрява кръвообращението. Действа противовъзпалително. Но не се препоръчва при хронични заболявания.
Възможно допълнително действие: защитава от радиацията, намалява вероятността от образуване на разширени вени, заболявания на ретината, кариеси. Ускорява заздравяването на рани.


Жен-шен
(Panax quinquefolius)
Подпомага работата на нервната система, мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Подобрява активността на мисловните процеси и паметта. Намалява чувството на умора и стрес. Възбужда апетита и подобрява храносмилането.
Повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциозни заболявания. Подпомага синтеза на хемоглобина, снижава съдържанието на кръвна захар. Подходящ при безсъние.
Не се приема при хронични заболявания, високо кръвно, наличие на кисти, сърдечни проблеми.


Коензим Q
Коензим Q 10 се съдържа във фъстъците, телешкото месо, сардините, скумрията, сьомгата, спанака.
Коензимът контролира потока на кислорода вътре в самите клетки. Има свойството да ускорява кръвообращението. Стимулира функциите на имунната система. Тези свойства го правят известен като забавящ процесът на стареене. Коензимът е ефективен и при някои сърдечни заболявания. Има данни, че понижава кръвното налягане.
Трябва да се внимава с добавката при сърдечни заболявания и при прием на лекарства, някои комбинации са нежелателни.
Желателно е коензимът да се приема в комбинирани препарати, като комбинацията с мастноразтворимия витамин Е дава по-добро усвояване.


Пшеничен зародиш
Терапевтичното действие на пшеничния зародиш се дължи на богатия му витаминен и минерален състав. Той е хранителна добавка с високо съдържание на витамин Е, витамини от група В (В1, В3, В5, В6), холин, инозитол и редица микроелементи: мед, фосфор, калций, манган и магнезий.
Повишава физическата издръжливост, намалява болките в мускулите.

 


Бирена мая
Терапевтичните ефекти на бирената мая се дължат на съдържащите се в нея  витамини от група В: В1, В2, В3, В6, В 12, РР, А, Е, Д, К, фолиева киселина, холин, биотин, както и микроелементите: желязо, манган, мед, кобалт, цинк, калций, фосфор, хром и др. Помага при метаболитните процеси свързани със захарта. Предотвратява констипацията.


Пчелно млечице*
Съдържа множество аминокиселини, витамини от група В, минерали. Доказаните ползи на пчелното млечице - стимулира растежа на специален вид клетки, невроглия,  които поддържат нервните клетки; действа като имуномодулатор при Базедова болест.
Противовъзпалителните и противабактериални ефекти на пчелното млечице не са доказани. Възможна е алергична реакция.