Бръшлянът (лат. Наименование – Hedera helix) представлява вечно зелена увивна и катерлива лиана. Стъблото на бръшляна е много разклонено и може да достигне до 20 метра дължина. Той се отглежда лесно и често се използва като декоративно растение. Но бръшлянът е и много ценно лечебно растение.

 

Освен, че са много красиви, листата на бръшляна са лечебни. Те са се използвали в традиционната медицина от Западна Европа до Източна Азия в продължение на хиляди години и имат важно място в културата и историята.


 

Листата могат да се консумират или да се прилагат локално, а екстрактът от тях се използва като лечебно средство.

 

Антибактерилни свойства. Бръшлянът е чудесен антибактериален агент. В миналото се е използвал като отхрачващо средство и антимикробен агент при възпалителни и бактериални заболявания на горните и долните дихателни пътища.

 

Противовъзпалително действие. Едно от най-честите приложение на растението е именно при възпалителни процеси в тялото. Ако страдате от артрит, подагра или ревматизъм, можете да използвате растението като чай или приложите листа директно върху възпаленото място.

 

Бръшлян при бронхит. Листата на бръшляна се използват често за отстраняване на секрецията в дихателните пътища и възпалението. Той действа като отхрачващо средство, втечнява бронхиалния секрет и подпомага отделянето му. Бръшлянът се прилага с успех при бронхоспазъм.

 

Той отваря въздухоносните пътища и улеснява дишането. Екстрактът от бръшлян е основна съставка на много лекарства за кашлица (сиропи и таблетки).

 

Освен антибактериалните свойства, бръшлянът проявява и противопаразитно действие. В миналото екстрактът се е използвал за изчистване от глисти.

 

Химичен състав. Обикновеният бръшлян съдържа гликозиди, сапонини, танини, тритерпени, витамин C, минерали.

 

Внимание! Обикновеният бръшлян е отровен. Неконтролираната му употреба може да доведе до странични ефекти като гадене, световъртеж, повръщане и алергични реакции. Все още няма данни за безопасното му приложение при бременни и кърмещи майки.

 

Дрога. Използваемата част на растението са листата. Те се берат по време на цъфтеж – от юни до август месец. Сушат се на сянка и се съхраняват в сухи и проветриви помещения