Микоплазма е най-малкият жив агент на заболяване, който може да се намери в човека. Той не е класифициран нито като бактерия, нито като вирус, но има характеристиките и на двете. Микробите нямат клетъчни стени и се смята, че са свързани с няколко щама на пневмонията
 
Учените все още не могат да идентифицират седем разновидности на микоплазмата, които могат да причиняват или да допринасят за развитието на други сериозни заболявания. Поради своя размер и липсата на клетъчни стени, микоплазмата може да нанесе големи щети върху организма. От друга страна, лечението с антибиотици, като цяло, се оказва неефективно. 
 
Има обаче някои билки, които успешно помагат в борбата срещу микоплазмата…
 

1. Лопен

Пневмонията, причинена от микоплазма, се среща особено често при децата, както и при хората, под 40-годишна възраст. Обикновено се предава по въздушно-капков път. 
 
Билката облекчава редица симптоми на заболяването. Тя има отхрачващо действие и изчиства дихателните пътища и белите дробове. Лопенът има и антибактериално действие, вследствие на което намалява възпалителните процеси. 
 

2. Сенега (телчарка)

Това е друга билка, за която е установено, че е ефикасна при лечение на микоплазма, свързана с пневмония. Свойствата й са подобни на тези на лопена – има отхрачващо действие, което помага на болния да се освободи от насъбрания секрет. Освен това сенега е полезна и при съпътстващи симптоми като астма или бронхит
NEWS_MORE_BOX
 

3. Зелен чай


Някои щамове на микоплазата могат да доведат до развитието на други заболявания, освен пневмония. Такъв пример е уретрит, който представлява възпаление на утретрата и засяга както мъже, така и жени. 
 
Антоксидантите, заедно с други вещества в зеления чай, могат да облекчат дискомфорта, предизвикан от тези възпаления според Медицинския център на университета в Мериленд. Зеленият чай намалява възпалението, укрепва имунната система и предпазва от развитието на туморни заболявания.