Макар и една от най-полезните, ароматни и обичани билки ментата не е напълно безобидна.

 

Прекаляването с чая, маслото и другите био продукти, произведени от мента, може да доведе и до странични ефекти. Те са добре проучени, както и фактът, че по-податливи на появата им са определени групи хора, в зависимост от възрастта, пола и общото си здравословно състояние.


 

Странични ефекти на ментата

В различните форми, в които се приема или прилага ментата, може да се установят различни странични ефекти при предозиране. Установено е, че прекаляването с чая от мента може да провокира кожни раздразнения, главоболие, киселини в стомаха и лигавични проблеми.

 

Локалното приложение на масло от мента върху кожата и особено върху лицето може да предизвика дихателни нарушения в детска възраст и дори при зрели хора.

 

Приемът на капсули или други фармацевтични форми, съдържащи екстракт от мента, може да отключи алергични реакции с обриви и кожни възпаления.

 

Като основна причина за страничните ефекти на ароматната билка се посочва съдържанието на ментол в нея – биоактивно вещество, което има редица полезни действия, но във високи концентрации води до нежелани реакции. Съдържанието на ментол е различно в различните типове ментови продукти и това обяснява различната тежест на страничните ефекти при предозиране с тях.

 

Кой е предразположен към страничните ефекти на ментата?

Рискът от дихателни проблеми е причина към консумацията на мента да се много внимателни хората, страдащи от астма и други хронични дихателни заболявания. Вероятността някои от съставките на ментата, потенциални алергени, да преминат в кърмата пък е причина билката да се избягва и от кърмачки, за да се опази бебето от потенциалните странични ефекти на ментата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Масло от мента трябва да се ползва с повишено внимание от хора с хронични стомашни проблеми като язва, рефлукс и др. Има данни, че продуктът може да взаимодейства и с някои лекарствени средства (нифедипин, симвастатин и др.) и да промени или намали ефективността им.


Ментата не е препоръчителна и за хората с отстранена жлъчка, за диагностицираните с камъни в жлъчния мехур или с чернодробни проблеми. Добре е при тях приемът на каквито и да било продукти, съдържащи ментол, да бъде консултиран с лекар, запознат със състоянието им.