Ментата – тази толкова добре позната на българската народна медицина билка, е едно от най-широко употребяваните медицински и кулинарни растения у нас. Нещо повече, България е един от най-големите производители на мента в света.

 

Българското ментово масло е едно от най-ценените от световната парфюмерийна промишленост, докато нейните вкусово-ароматни качества са й отредили подобаващо място на всяка маса – както под формата на подправка за храни, така и за напитки.


 

От столетия е известно, че ментата има силно спазмолитично действие, което я прави един от най-широко използваните спазмолитици. Тези свойства са добре охарактеризирани и клинично потвърдени в редица документирани проучвания. В едно от тях, проведено през 1996 г. в Германия, 45 доброволци със синдром на дразнимото дебело черво приемат капсули с екстракт от мента. 90% от участниците съобщават за значително отслабване на болката.

 

Това й действие се съчетава отлично и с газогонния и тонизиращ стомаха ефект, което означава, че ментата е отлично средство и при лошо храносмилане, флатуленция и колики. Химичните вещества в ментовото масло силно повишават секрецията на стомашен сок и притока на жлъчка в тънките черва, както и секрецията на жлъчка в черния дроб. Освен това, те успокояват лигавицата на стомашно-чревния тракт и отпускат спастично съкратените чревни мускули, което прави маслото твърде уместно при лошо храносмилане, съчетано с колики.

 

Маслото има и отлични ревулзивни свойства – тя повишава притока на кръв към кожата, с което предизвиква зачервяване и затопляне на мястото на прилагане. Това прави ментовото масло ефективно средство против главоболие, ако бъде прилагано върху челото. Ефикасността му е потвърдена чрез клинично проучване, също проведено през 1996 г. в Германия. Изследователите анализират 169 пристъпа на тензионно главоболие при 41 доброволци и заключават, че 10%-ен спиртен разтвор на ментово масло значително понижава интензитета на главоболието 15 минути след прилагане върху челото и, че ефикасността му е еквивалентна на 1000 милиграма парацетамол.

NEWS_MORE_BOX

 

Ментата може да се прилага локално под формата на тинктура или масло чрез разтъркване и при възпалителни ставни заболявания, както и върху гърдите при белодробни заболявания и настинки, което бързо облекчава симптомите при респираторни инфекции. Маслото облекчава болката в гърлото и понижава телесната температура, така че при инфекции на дихателните пътища, ментата може да се използва комплексно – както под формата на масло за перорално и дермално приложение, така и под формата на чай.

 

Може би по-малко известно, но със сигурност не по-малко ценно, е свойството на ментата да усилва кръвотока към тазовите органи и да стимулира нормалното протичане на менструацията, с което я прави подходяща при болезнен цикъл. Това означава, че ментата, освен към всичко друго, принадлежи и към групата билки, наричани еменагоги.

 

Билката и продуктите от нея оказват въздействие и върху нервната система, което, обаче, е разностранно и комплексно. Ментовото масло има по-силен стимулиращ ефект, докато чаят от мента по-скоро успокоява нервната система.