Мечо грозде и с латинското си наименование Uva Ursi носи същата семантика. Плодовете на растението се консумират от мечките, което очевидно е и дало името му. Листата на растението се използват от човека заради лековитите им свойства, още от втори век според някои изследователи.

Мечото грозде се използва най-вече при разстройства на отделителната система, в това число инфекции на бъбреците, цистит, възпаление на пикочните пътища, при болка и учестено уриниране. Билката е позната и прилагана и при индианците за същите оплаквания.

При други народи се прилага и при бронхит и запек.

Билката има свойството да потиска бактериите в уринарния тракт, което е доказано от съвременната наука. То се дължи на няколко съединения, в това число арбутин (arbutin) и хидрохинон (hydroquinone).

Мечото грозде намалява и отока и възпалението и влияе адстрингентно на тъканите (подсушава), което се дължи на специфичните танини в него.

Освен при терапията на инфекции на пикочните пътища и мехур то се използва и с профилактична цел срещу такива. Правят се смеси със същите цели с корени и листа на глухарче.

Смята се, че ефект от билката има, когато е приета при първите признаци на уринарна инфекция, в самото начало на инфекцията. Според учените „работи“, когато урината е алкална, тъй като по-киселата среда унищожава лечебния ѝ ефект.

Билката все още не е напълно изучена. Известно е, че в краткосрочен план не оказва негативно влияе върху здравето, макар че са възможни някои странични ефекти – гадене, повръщане, стомашен дискомфорт, специфично оцветяване на урината в зелено-кафяво.

NEWS_MORE_BOXСмята се, че е вредна при продължителен прием и/или вземана в големи дози и може да причини чернодробно увреждане, зрителни проблеми, проблеми с дишането, световъртеж и дори смърт.

Специално относно въздействието върху очите е открито, че мечото грозде съдържа съединение, което води до изтъняване на ретината, което и влошава състоянието на хора с такива проблеми. Учени препоръчват приемът през устата на билката да се избягва в такива случаи.

Не бива да бъде приемана от бременни, тъй като може да предизвиква начало на раждането или спонтанен аборт. Не е подходяща за прием от кърмещи жени, както и не е за приложение при бебета и деца.