Маточината (Melissa officinalis) е сред най-лесните за разпознаване билки, както заради характерната форма на листата й, така и поради много специфичния си и изключително свеж аромат на лимон. Най-голям фармакологичен интерес будят листата на маточината, чието приложение в наши дни е много широко.

 

Най-добре проученото действие на маточината е седативното – тя действа като природно успокоително средство. Билката се ползва успешно за снемане на стреса и тревожността и за подобряване на съня и настроението. Научните данни сочат, че маточина може да се ползва за допълване лечението на различни здравословни проблеми като хиперактивност, отслабване на паметта и концентрацията, безсъние и др. Медицински интерес будят и други благоприятни действия на маточината.


 

Превенция на сърдечните проблеми
Маточината има регулиращо действие върху производството на холестерол в черния дроб и върху нивата на триглицеридите в черния дроб. Билката повлиява и чувствителността на сърденчи мускул към достигащите до него електрически импулси. Затова маточината се ползва и като средство за допълващо лечение на ритъмни нарушения на сърдечната дейност.

 

Подкрепа за щитовидната жлеза
Екстрактът от маточина е сред природните продукти, които се ползват най-успешно като средство за регулиране дейността на щитовидната жлеза. Научните проучвания сочат, че биоактивните съединения в маточината блокират рецепторите, за които се залавят веществата, водещи до прекомерна активност на жлезата. Така билката се ползва успешно при лечение на болестта на Грейвс и на други забоялвания, протичащи с нарушена функция на щитовидната жлеза.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ефективна защита от херпесния вирус
Екстрактът от маточина има изявено противовирусно действие. Нанесени директно върху кожата, продуктите, съдържащи маточина, действат много ефективно за овладяване на обострен херпес на устната. Средства за окончателно елиминиране на херпесния вирус от организма все още няма, но маточината е сред най-ефективните средства за поддържането му в неактивна форма и за удължаване ремисията на кожните му изяви.

 

Сериозен интерес за бъдещи проучвания будят данните, че маточината проявява и противоракова активност. Досегашните данни сочат, че билката ускорява апоптозата (клетъчната смърт) на различни типове ракови клетки и може да подпомогне лечението на рак на гърдата, рак на дебелото черво, левкемия и др.

 

Маточината се ползва еднакво успешно за направа на чай, за екстракция с производство на етерични масла, тинктури и други продукти.