Маточината, позната с латинското си име Melissa officinalis, е известна от дълбока древност с успокояващия си ефект върху човешкия организъм. 
 
Независимо дали се приема като хранителна добавка под формата екстракт, съхранен в таблетки или капсули или се приготвят отвари и настойки от листата на билката, основните активни съставки са едни и същи – терпени. Те придават на билката силни противовирусни и успокоителни ефекти. Съдържа още танини, които подсилват антивирусният ефект и съединението еугенол, което успокоява мускулни спазми, обезболява някои тъкани и ефективно убива патогенни бактерии.
 
В изследване от 2013 г., публикувано на страниците на журнала Complementary Therapies in Clinical Practice (брой 19, страници 193-196) се докладва за усиления ефект на екстракт от маточина в комбинация с екстракт от лайка или с минимална доза валериан. Приложен върху хора страдащи от проблеми със съня, 81% от тях докладвали за много по-добро качество на съня и подобрено чувство за отпочиналост при събуждане.
 
В друго изследване на 18 здрави доброволци били давани два пъти на ден таблетки съдържащи екстракт от маточина – на 6 от тях се давали 300 милиграма дневно, на други 6 по 600 мг, а на последните 6 – само плацебо, съдържащо захар. В края на едноседмичното проучване, групата получаваща 600 мг от билката дневно отбелязала най-високи нива на енергия, по-добро настроение, понижена тревожност и повишено внимание спрямо останалите две групи.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В журнала Phytomedicine (брой 15, 2008 година, страници 734-740) се докладва за отличната ефективност на кожно мазило с екстракт от маточина в борбата с Herpes simplex вируса. В цитираното изследване участвали 116 души приложили крема върху засегнати от вируса места като устните си – само за два дни било постигнато значително понижение на зачервяването и подуването около инфектираната тъкан. Кремът силно скъсил и времето, необходимо за излекуване както на орален, така и на генитален херпес
 
В по-малки дози билковите екстракти от маточина са безопасни за приложение и при деца, но никога не бива да се приемат от бременни или кърмещи жени.