Мастикс е благоуханна смола, която се извлича от дървото Pistacia lentiscus. Смолата може да се дъвчи, като по този начин помага за успокоението на стомашно-чревни проблеми.

Учени са на мнение, че употребата на мастикс може да излекува пептична язва. Има данни, че тя убива бактерията Helicobacter pylori - смятана за главен причинител на гастрит, язва и дуодентит.

Редовната консумация на мастикс помага и за усвояването на холестерола, като по този начин се намалява рискът от високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми.

Благодарение на антибактериалните и противогъбични свойства смолата от Pistacia lentiscus се използва за производството на мехлеми за успокояване на наранена или възпалена кожа.

Проучване, проведено през 1985 г. установява, че приемът на мастикс може да ограничи отлагането на бактериални плаки в устната кухина с 41,5%. Това възпрепятства появата на кариеси и гингивит.

Мастикс намира приложение в производството на спиртни напитки и в кулинарията. Прилага се основно като ароматизатор в спиртни напитки и бонбони.

Влага се и в козметични продукти като паста за зъби, лосиони за коса и тяло и парфюми.