Мащерката е подправка, която може да се използва в много ястия. Тя притежава силен, характерен мирис и може да се използва свежа или в изсушен вид. Прясната мащерка съдържа минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, но и витамин С, тиамин, рибофлавин, витамин В6 и още много други.


Едно от най-разпространените свойства на мащерката е, че подобрява дихателната функция. Мащерката подпомага правилното функциониране на белите дробове, като подобрява симптомите на бронхит. Бронхитът води до възпаление, заради което дишането е по-дълбоко и затруднено. Благодарение на подправката се намаляват микробите, които могат да бъдат причина за тези възпаления. Това се дължи на противовъзпалителните свойства на мащерката. Тя може да се използва и от хората, които страдат и от лека кашлица или болки в гърлото.


Тъй като мащерката съдържа витамин А и С, тя насърчава имунната система и поддържа тялото здраво.


 

Мащерката също подобрява храносмилането. Тя може да облекчи състояния като подуване, диария и дори повръщане. Мащерката също намалява неприятните стомашни спазми. Благодарение на етеричните масла, които подправката съдържа, се насърчава перисталтиката, благодарение на които се намалява шансът от констипация. 

 

Мащерката е естествен диуретик. Насърчаването на редовното уриниране е от съществено значение за поддържане на бъбречната функция, тъй като задържането на течности за дълги периоди от време може да доведе до по-голям риск от развитие на камъни в бъбреците. Благодарение на мащерката може да се помогне за балансирането на нивата на течности в тялото. Затова подправката може да се добавя към повечето ястия, за да се насърчи по-редовното ѝ консумиране.


Мащерката също води до подобряване на настроението. Как ли? Благодарение на съединенията в нея. Едно от тях – карвакрол оказва положителен ефект върху настроението. Мащерката също увеличава производството на серотонин и допамин, свързани с доброто настроение. Въпреки че точните количества, които трябва да се консумират не са известни, се смята, че редовното консумиране на мащерката в умерени количества може да подобри психичното здраве.